Leven met reuma - het Artritisteam

U krijgt te horen dat u reuma heeft. De reumatoloog start een behandeling gericht op het tot rust brengen van de reumatische gewrichtsontstekingen. Dat helpt. Maar reuma gaat niet meer weg. U wilt door met uw leven. Wij, het artritisteam, zijn er om u daarbij te helpen. Onze behandeling sluit zich aan bij u en uw situatie: U de regie, wij om u daarbij te coachen.

Wat kan het artritisteam voor u betekenen?

Een behandeling door het artritisteam wordt gecoördineerd door de revalidatiearts en reumatoloog. Samen met de revalidatiearts krijgt u de mogelijkheid om een behandelplan te maken en te revalideren in het artritisteam. De revalidatie dat kan bestaan uit: 

Fysiotherapie

Bewegen is goed. Hoe doet u dat met reuma en pijn? Wilt u weer gaan sporten? De fysiotherapeut kan uw training richten op verantwoord bewegen. Zo weet u precies wat wel en niet kan. Daar gaat u mee aan de slag.

Ergotherapie

U heeft minder energie. Hoe brengt u balans in uw dagelijks leven zodat u niet uitgeput raakt? De ergotherapeut kan samen met u naar uw dagindeling kijken. Ook huishouden, werk en hobby’s kunt u zo aanpassen dat u bijvoorbeeld minder last heeft van uw handen.

Podotherapie 

Heeft u last van uw voeten en problemen met lopen? De podotherapeut helpt u daar een oplossing voor te vinden met adviezen over voetzorg, schoenen, eventueel aangevuld met andere therapie, bijvoorbeeld zolen.

Maatschappelijk werk

Hoe vertel ik het op mijn werk? Wat staat me te wachten als ik mij ziek moet melden? Hoe leg ik anderen uit wat ik heb? Waar vind ik ondersteuning bij problemen met huisvesting of met financiën? Wat betekent dit voor mijn relatie? Maatschappelijk werk zoekt met u naar oplossingen.

Psychologie

Wellicht lukken bepaalde activiteiten niet meer en moet u daar afscheid van nemen. U moet wennen aan het leven met een chronische aandoening. Het doet u pijn en verdriet. Bij psychologie en maatschappelijk werk is er ruimte om hier bij stil te staan en het een plek te geven zodat u verder kunt met uw leven.

Wilt u actief aan de slag met werken aan uw gezondheid en het verbeteren van uw functioneren? Vraag dan bij uw reumatoloog of de reumaverpleegkundige een verwijzing naar het artritisteam.