Wat houdt het zorgpad 'Artritis' in?

Patiënten met (veel) ontstoken gewrichten zullen worden behandeld in het zorgpad Artritis.

Zorgpad Artritis

U wordt snel en effectief behandeld met als doel de ziekte tot rust te brengen. Het zorgpad start binnen twee weken na de diagnose. U doorloopt een traject waarin een aantal afspraken gepland worden met de reumatoloog en reumaverpleegkundige. U krijgt gedurende uw behandeling in de onderstaande frequentie een afspraak met een reumaverpleegkundige:

  • In het eerste jaar elke drie maanden.
  • Vanaf het tweede jaar elke zes maanden.

De afspraken met de reumatoloog worden op dezelfde dag of 1-2 weken na het verpleegkundig consult gepland. Indien nodig zal, tussen de standaardafspraken, een consult bij de reumatoloog of verpleegkundige gepland worden.

Tijdens deze afspraken kunt u uw vragen stellen, krijgt u informatie en wordt gecontroleerd hoe u reageert op de medicatie door middel van gewrichtsonderzoek, bloedonderzoek, röntgenfoto’s en een vragenlijst (RAPID3).

Naast voorlichting over de medicatie geeft de verpleegkundige ook uitleg over de ziekte en andere behandelmogelijkheden: leefstijladviezen (zoals bewegen, gezonde voeding en stoppen met roken) en reumarevalidatie.

Medicijnen vormen een belangrijk middel om de ontstekingen af te remmen en de pijn te verminderen. In overleg met uw reumatoloog start u met medicijnen. Er zijn verschillende typen medicijnen zoals ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's), klassieke reumaremmers (DMARD’s) of biologicals. De medicijnen kunt u ophalen bij de hierin gespecialiseerde Apotheek Reade of bij uw eigen apotheek. Aanvullende informatie over de medicatie krijgt u via de apothekersassistente en de reumaverpleegkundige. Uitleg over de verschillende medicijnen vindt u ook hier.