Veelgestelde vragen over het afbouwproces

Waarom moet ik afbouwen?

Bij de start van een biological krijgt iedereen dezelfde dosering, ondanks de verschillen tussen de verschillende mensen. Daarnaast kan het zijn dat u te veel aan medicatie gebruikt dan het lichaam op dit moment nodig heeft, bijvoorbeeld wanneer de ziekte rustig is. Te veel aan medicatie kan weer leiden tot meer kans op bijwerkingen. Dit is de reden dat we de dosis willen afstemmen op wat uw lichaam nodig heeft. Veilig en effectief gebruik van de biological staat hierin voorop. Daarnaast wordt met deze persoonlijke aanpak spaarzamer omgegaan met deze dure medicatie.

Waar kan ik terecht als ik weer klachten krijg nadat ik ben afgebouwd?

Bij een toename van klachten kunt u zo snel mogelijk terecht bij de speciaal opgezette flare-poli. “Flare” betekent een opvlamming van de ziekte. We streven er naar dat u binnen twee dagen gezien wordt op deze flare-poli. Nemen uw klachten toe? Bel dan naar: 020 242 10 00.

Krijg ik mijn biological weer terug als ik meer klachten krijg na het afbouwen van de biological? 

Bij toename is het mogelijk om terug te gaan naar de voor u meest effectieve dosering. Bij klachten kunt u contact opnemen met de flare-poli. Daar wordt u goed nagekeken en waar nodig wordt de dosering aangepast.

Als blijkt dat ik toch een lagere dosering nodig heb en niet volledig kan afbouwen, hoe lang mag ik deze lagere dosering dan gebruiken?

Het doel is een zo’n optimale en veilig mogelijke behandeling voor de patiënten. Dit kan betekenen wanneer de ziekte is opgevlamd na het afbouwen, u op de dosering blijft die voor u het meest effectief is. Deze dosering krijgt u zo lang als nodig.

Als ik herstart met een biological na een flare, ga ik dan opnieuw afbouwen als de ziekte weer rustig is?

Dit is voor iedere persoon anders en wordt overlegd met uw behandelend reumatoloog. Dat u een keer een opvlamming van de ziekte (flare) heeft gehad, betekent niet dat u nooit meer kunt afbouwen.

Ik heb een moeilijk te behandelen reuma en na een heleboel proberen eindelijk een biological met effect gevonden. Wat als ik niet wil afbouwen?

Het afbouwen van een biological is een beslissing die u samen maakt met uw behandelend reumatoloog.

Loop ik extra risico op schade aan mijn gewrichten bij het afbouwen van een biological?

Nee, u loopt geen extra risico op schade aan uw gewrichten. U stopt alleen als de ziekte rustig is en er geen ontstekingen zijn. Er bestaat een kans dat de ziekte opvlamt wanneer u bent gestopt. Bij klachten kunt u contact opnemen met flare-poli.

Is stoppen altijd het doel?

Het doel is om niet méér medicatie te gebruiken dan nodig is. Stoppen is niet het doel, optimaal behandelen wel. Dit kan variëren van gebruik van de startdosering, verminderen van dosering of tot helemaal stoppen.

Wordt het beleid omtrent afbouwen van biologicals alleen toegepast binnen Reade?

Nee, dit beleid wordt zowel nationaal als internationaal steeds vaker toegepast. Dit beleid is gebaseerd op ervaringen binnen Reade en (internationaal) wetenschappelijke onderzoek.

Heeft het afbouwen van biologicals te maken met bezuinigingen binnen Reade?

Nee. Het doel van Reade is om voor u de meest optimale en veilige behandeling te geven, waarbij we overbehandeling willen voorkomen. Dit is gebaseerd op ervaring binnen Reade en (internationaal) wetenschappelijk onderzoek. Tegelijk wordt hierdoor spaarzamer omgegaan met dure medicatie. Dit mag natuurlijk nooit te koste gaan van uw behandeling, daarom houden wij uw ziekteactiviteit zorgvuldig in de gaten.