Wat is een biological?

Bij reumatische ziekten reageert het afweersysteem actief tegen eigen lichaamscellen, terwijl dit niet de bedoeling is. De ontsteking die hierbij, onder andere, in de gewrichten ontstaat wordt veroorzaakt door verschillende stoffen van het afweersysteem, zoals TNF. Biologicals remmen het afweersysteem en de belangrijkste bijwerking van deze medicijnen is dan ook het gevoeliger zijn voor infecties zoals een verkoudheid.

Biologicals zijn medicijnen die gedeeltelijk of geheel uit dierlijk of menselijk eiwit bestaan. Ze remmen de stoffen die de ontsteking veroorzaken. Dat voorkomt schade aan de gewrichten en zorgt ervoor dat mensen zich beter voelen. Ze worden toegediend via een infuus of injectie. Voorbeelden zijn de TNF blokkers zoals Humira en Enbrel, zie voor het volledige overzicht onderstaande tabel. Biologicals worden toegevoegd wanneer behandeling met traditionele reumaremmers of onstekingsremmers zoals methotrexaat of naproxen niet voldoende effectief blijken te zijn.

Het maken van biologicals is complex. Zij bestaan uit grote eiwitten die in levende cellen worden geproduceerd in de bio-industrie. Dit maakt ook dat zij nooit exact hetzelfde kunnen zijn, er zullen per keer dat de medicijnen gemaakt worden kleine verschillen zijn. Deze verschillen hebben geen invloed op de behandeling van de reumatische ziekten. Sinds kort zijn ook de zogenoemde biosimilars op de markt. De eerste die nu voorgeschreven wordt is de biosimilar van Infliximab (Remicade) die Remsima wordt genoemd. Ondanks dat deze uit een andere fabriek komt is het werkzame bestandsdeel hetzelfde. Zoals hierboven genoemd is het productieproces complex en kan ook de biosimilar nooit identiek zijn aan originele biological, maar de verschillen die zijn gevonden zijn vergelijkbaar met de verschillen tussen de productielijnen van de originele biological over de jaren heen. Uit onderzoek is gebleken dat de biosimilar net zo effectief is als originele biological in het behandelen van reumatische ziekten.