De behandeling in het kort

In de Beestengroep werken we volgens de CIMT-methode (Constraint Induced Movement Therapie), aangevuld met  BIT (Bilateraal= tweehandig). Hierbij wordt de 'aangedane' arm van het kind zeer intensief geoefend. Tijdens de oefeningen wordt de ‘beste’ arm in een mitella (sling) gedaan en tijdelijk niet gebruikt. Uit onderzoek blijkt dat deze manier van oefenen, onder begeleiding, zeer goede resultaten oplevert.

De Beestengroep

De Beestengroep duurt acht weken en bestaat uit maximaal zes kinderen. Zij komen drie dagdelen naar de locatie Dr. Jan van Breemenstraat, maandag-, dinsdag- en donderdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur.

De groep heet 'Beestenfeest'. Het is feest voor de dieren! De kinderen spelen dat ze dierenverzorgers zijn en gaan helpen in een dierentuin. Ze zijn per ongeluk ‘gewond geraakt’ aan hun goede arm en moeten deze arm in een mitella (sling) dragen. De dierenverzorgers moeten nu leren de dieren te verzorgen met hun andere arm. Alles draait om het thema dieren en dieren verzorgen. Het kind verkleedt zich als een dierenverzorger, we zingen liedjes en bewegen hier bij. We doen individueel en in de groep allerlei vormen van grover en fijner motorisch spel om de armen en handen te oefenen. Soms doen we dit in combinatie met de grove motorische vaardigheden (bijvoorbeeld lopen met spelmateriaal en klimmen).
De kinderen passen op de dieren. Ze aaien, voeren en borstelen de dieren. Gaan vegen, maken eten klaar, bouwen hokken, spelen een dierenlotto en puzzelen.  Na zes weken is de ‘gewonde’ arm weer beter en doen ze alles met twee armen, zoals kruiwagens sjouwen, op de ladder klimmen naar de giraffe en nog veel meer. De ervaring leert dat kinderen hier veel plezier aan beleven en vaak ‘vergeten’ dat ze hun arm in een mitella (sling) hebben.