Marga Kammeijer: reumaverpleegkundige

 

“Iemand die weer een vuist kan maken, dat is toch mooi!”

Haar onderzoek naar de kwaliteit van de zorg voor reumapatiënten bracht verpleegkundige Marga Kammeijer bij Reade. Ze heeft er de biological-poli helpen opzetten. Hier krijgen patiënten die onvoldoende reageren op traditionele middelen nieuwe medicijnen, biologicals. De groep reumapatiënten van Reade behoort tot de grootste van Nederland.

  
Biologicals, Marga?
Ooit dienden we patiënten met reumatoïde artritis goudinjecties toe. Klinkt heel kostbaar en was dat ook. De nieuwe antireumatica, de zogenaamde biologicals, zijn trouwens ook erg duur. Het nieuwe goud uit de reumabestrijding. Maar als je de resultaten ziet, zijn ze ook wel goud waard.
Je mag de resultaten gerust opmerkelijk noemen. Driekwart van de patiënten knapt zienderogen op. Ze beginnen weer te sporten, verlaten de WAO en keren terug naar hun werk. Ook belanden ze minder vaak op de operatietafel voor gewrichtsoperaties. Met biologicals heeft Reade dus echt iets te bieden.
 
Met als gevolg?
Dat het snel beter met de patiënt gaat en dat de aard van zijn klachten veranderen. Bij heel gezwollen handen voel je na twee weken al minder zwelling en pijn. De gewrichtsklachten worden naar de achtergrond gedrongen en mensen beginnen andere dingen te voelen. Hun pezen en spieren bijvoorbeeld, die ook een opdoffer hebben gehad door hun moeizame houdingen en bewegingen. Daar moet je als verpleegkundige op in kunnen spelen.’
 
Een persoonlijk succes, tot slot?
In de wachtkamer zat een patiënte die een enthousiast gebaar naar me maakte. Toen ik haar aankeek, lachte ze: ”Kijk toch, eindelijk kan ik weer een vuist maken.” Dat is toch mooi? Dat mensen weer een potje kunnen openmaken, hun vuist ballen, hun hand gebruiken. Dit soort momenten inspireert mij.’