Wat houden de zorgpaden in?

Het zorgpad kent twee varianten, namelijk met of zonder het beschikbaar stellen van medische gegevens voor wetenschappelijk onderzoek. De keuze voor het soort zorgpad bepaalt u in goed overleg met uw reumatoloog.

Zorgpad Artritis (voor patiënten met RA, artritis bij psoriasis of spondyloartritis van de ledematen)

U wordt snel en effectief behandeld met als doel de ziekte tot rust te brengen. Het zorgpad start binnen twee weken na de diagnose. U doorloopt een traject waarin een aantal afspraken gepland worden met de reumatoloog en reumaverpleegkundige. U krijgt gedurende uw behandeling in de onderstaande frequentie een afspraak met een reumaverpleegkundige:

  • In het eerste jaar elke drie maanden.
  • In het tweede jaar elke zes maanden.
  • Vanaf het derde jaar na de diagnose één keer per jaar.

De afspraken met de reumatoloog worden op dezelfde dag of 1-2 weken na het verpleegkundig consult gepland. Indien nodig zal, tussen de standaardafspraken, een consult bij de reumatoloog of verpleegkundige gepland worden.

Tijdens deze afspraken kunt u uw vragen stellen, krijgt u informatie en wordt gecontroleerd hoe u reageert op de medicatie door middel van gewrichtsonderzoek, bloedonderzoek, röntgenfoto’s en een vragenlijst (RAPID3).

Naast voorlichting over de medicatie geeft de verpleegkundige ook uitleg over de ziekte en andere behandelmogelijkheden: leefstijladviezen (zoals bewegen, gezonde voeding en stoppen met roken) en reumarevalidatie.

Medicijnen vormen een belangrijk middel om de ontstekingen af te remmen en de pijn te verminderen. In overleg met uw reumatoloog start u met medicijnen. Er zijn verschillende typen medicijnen zoals ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's), klassieke reumaremmers (DMARD’s) of biologicals. De medicijnen kunt u ophalen bij de hierin gespecialiseerde Apotheek Reade of bij uw eigen apotheek. Aanvullende informatie over de medicatie krijgt u via de apothekersassistente en de reumaverpleegkundige. Uitleg over de verschillende medicijnen vindt u op de pagina van Apotheek Reade.

Zorgpad artritis met wetenschappelijk onderzoek

De medische gegevens die worden vastgelegd tijdens uw behandeling (de vragenlijst RAPID3, gewrichtsonderzoek, bloedonderzoek en röntgenfoto’s) kunnen worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, uiteraard zodanig dat deze gegevens niet herleidbaar zijn tot uw persoon. Daarnaast wordt u toestemming gevraagd om op enkele momenten dat er reeds bloed afgenomen wordt, extra buisjes bloed af te nemen worden voor wetenschappelijk onderzoek. Of u nu deel neemt aan deze extra bloedafnames voor wetenschappelijk onderzoek of niet, de verdere behandeling is hetzelfde.