Wat houdt het zorgpad 'SpA' in?

Het doel van de behandeling is de ziekte zo veel mogelijk tot rust te brengen. Daarnaast is het van belang de beweeglijkheid van de rug en conditie te bevorderen door regelmatig oefenen. Meestal zal u hiervoor naar een fysiotherapeut worden verwezen. In het zorgpad worden afspraken gepland met de reumatoloog en reumaverpleegkundige.

De afspraken met de reumatoloog worden op dezelfde dag of 1-2 weken na het verpleegkundig consult gepland.

Tijdens deze afspraken kunt u uw vragen stellen, krijgt u informatie en wordt gecontroleerd hoe u reageert op de medicatie door middel van gewrichtsonderzoek, bloedonderzoek, röntgenfoto’s en vragenlijsten.

Naast voorlichting over de medicatie geeft de verpleegkundige ook uitleg over de ziekte en andere behandelmogelijkheden: leefstijladviezen (zoals bewegen, gezonde voeding en stoppen met roken) en reumarevalidatie.

Medicijnen vormen een belangrijk middel om de ontstekingen af te remmen en de pijn te verminderen. In overleg met uw reumatoloog start u met medicijnen. Er zijn verschillende typen medicijnen zoals ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's), klassieke reumaremmers (DMARD’s) of biologicals.

De medicijnen kunt u ophalen bij de hierin gespecialiseerde Apotheek Reade of bij uw eigen apotheek. Aanvullende informatie over de medicatie krijgt u via de apothekersassistente en de reumaverpleegkundige. Uitleg over de verschillende medicijnen vindt u ook hier.

Zorgpad SpA met wetenschappelijk onderzoek

De medische gegevens die worden vastgelegd tijdens uw behandeling (de vragenlijsten, gewrichtsonderzoek, bloedonderzoek en röntgenfoto’s) kunnen worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, uiteraard zodanig dat deze gegevens niet herleidbaar zijn tot uw persoon. Daarnaast wordt u toestemming gevraagd om op enkele momenten dat er reeds bloed afgenomen wordt, extra buisjes bloed af te nemen worden voor wetenschappelijk onderzoek. Of u nu deel neemt aan deze extra bloedafnames voor wetenschappelijk onderzoek of niet, de verdere behandeling is hetzelfde.