Hoe herkent u de ziekte van Behçet?

Het meest voorkomend zijn aften in de mond. Nu heeft ongeveer 20% van de mensen in Nederland wel eens een afte, maar lang niet iedereen heeft de ziekte van Behçet. Waar zit het verschil dan in? Er zijn geen specifieke aften die passen bij de ziekte van Behçet. Bij de meeste patiënten komen de aften vaak voor en bij een deel zijn ze regelmatig erg groot. Normaal duurt het ongeveer een paar dagen tot een week voor een afte weer verdwenen is, bij de grote aften kan dit wel een paar weken duren. Maar ook hier geldt: ook niet iedereen met grote aften heeft de ziekte van Behçet. Om het de diagnose ’Ziekte van Behçet’ te kunnen noemen moet er sprake zijn van meer verschijnselen bij de ziekte passen. Dit kunnen aften aan de genitaliën zijn, bijvoorbeeld op de balzak (scrotum) van de man, op de schaamlippen of in de vagina van de vrouw. Ook kunnen er andere huidafwijkingen of ontstekingen op andere plaatsen in het lichaam ontstaan, zoals in de ogen, bloedvaten of de darmen.

Aften

De aften kunnen in verschillende vormen en groottes aanwezig zijn in de mondholte en/ of in de schaamstreek. U krijgt dan klachten tijdens het eten, drinken, tandenpoetsen en plassen. U kunt er veel last van hebben, gevaarlijk zijn aften meestal niet.

Huid

Een van de meest voorkomende afwijkingen aan de huid is dat u vaak ontstekingen krijgt. U kunt last hebben van acne (puisten) op uw armen en benen. Acne in het gezicht of op de rug komt zo vaak voor dat dit niet meetelt voor het stellen van de diagnose, maar op de armen en benen wel. Dit kan er als volgt uitzien (plaatje).

Ook kunt u op de onderbenen last krijgen van plekken die rood- tot paars/blauw kunnen kleuren en licht verdikte zijn. De medische term hiervoor is erythema nodosum. Daarnaast kunt u knobbels onder de huid krijgen die hard aanvoelen. Soms kan bij mensen met de ziekte van Behçet na een prik voor bloedafname een rood puistje ontstaan op de plek waar geprikt is. Dat heet het pathergie fenomeen. Er bestaat ook een speciale pathergie test waarbij er zes prikjes worden gegeven, drie in beide onderarmen. Na twee dagen wordt beoordeeld door de huidarts of er afwijkingen zijn.

Gewrichten

Sommige mensen met de ziekte van Behçet krijgen ontstekingen in de gewrichten. Meestal in een knie, enkel of elleboog. Ontstekingen van andere gewrichten komen minder vaak voor. Schade aan de gewrichten (kapot gaan door de ontsteking) komt bijna nooit voor. Daarnaast hebben behoorlijk veel mensen met de ziekte van Behçet last van pijnlijke gewrichten.

Ogen

Ook kunt u last krijgen van een zogenaamde diepe oogontsteking, dit wordt ook wel uveïtis genoemd. Deze diagnose wordt door de oogarts gesteld. Afhankelijk van de plek in het oog waar de ontsteking zit heeft u verschillende klachten. De ogen kunnen rood en pijnlijk zijn. Daarnaast kan het voorkomen dat u  minder goed kunt zien met één oog (of met beide ogen). Niet altijd is er sprake van een rood oog, als de ontsteking erg diep zit hoeft dit niet zo te zijn. Als het netvlies is aangetast door de ontsteking zijn er zwaardere medicijnen nodig dan wanneer de ontsteking zich alleen in het voorste deel van het diepe oog bevindt. Vroeger werden veel mensen met ernstige oogontstekingen blind. Dat is door de sterk verbeterde behandeling gelukkig bijna niet meer het geval.

Maagdarmstelsel

U kunt ook  last krijgen van uw darmen, maar dit komt gelukkig niet zo vaak voor bij mensen in Nederland. Buikpijn en meerdere keren per dag (bloederige) diarree zijn verschijnselen die kunnen horen bij een ontsteking in de dikke darm. Bij kijkonderzoek in de darm (coloscopie) zijn er ontstekingen in de vorm van aften te zien. Als hier sprake van is, voelt u zich over het algemeen ziek. De klachten lijken erg op de maagdarmklachten als gevolg van de ziekte van Crohn.

Centrale zenuwstelsel

Het is belangrijk om te weten dat u als Behçet-patiënt ook klachten kunt krijgen aan uw hersenen. Dit komt bij 5 % van de Behçet patiënten voor. De klachten die hierbij kunnen optreden zijn koorts, misselijkheid, samen met hoofdpijn, duizeligheid, verminderd bewustzijn en/of ernstige problemen met lopen, meestal bent u ernstig ziek.

Bloedvaten

Zowel de grote als de kleine bloedvaten kunnen ontstoken raken. Dit heet vasculitis. Dit kan bijvoorbeeld pijn en zwelling  aan een been geven. Als er een echo wordt gedaan kan er een trombosebeen gevonden worden. In tegenstelling tot een gewoon trombosebeen schiet een stolsel bij mensen met de ziekte van Behçet zelden door naar de longen. Er komen daardoor zelden longembolieën voor. Ook andere vaten in het lichaam kunnen ontstoken raken, zoals de aders die naar de lever lopen. Dit is erg zeldzaam. Daarnaast kunnen ook slagaderen ontstoken raken. Daardoor kan er een vat verstopt raken (er stroomt geen bloed meer doorheen) of verwijden (een zogenaamde aneurysma) Ook dit is erg zeldzaam.

Pas als u meerdere verschijnselen van de ziekte heeft of heeft gehad kan de diagnose worden gesteld. Er zijn bepaalde criteria vastgesteld die artsen helpen de diagnose te stellen. Er zijn soms patiënten die niet voldoen aan de criteria en toch de ziekte van Behçet hebben. Ook kan het voorkomen dat mensen de ziekte van Behçet niet hebben, terwijl ze wel de verschijnselen hebben die bij de ziekte passen. Bij de ziekte van Crohn (ontstekingsziekte van de darm) kunnen mensen bijvoorbeeld ook aften in de mond en oog- of huidproblemen hebben. Gespecialiseerde artsen, zoals reumatologen, kunnen de diagnose stellen.

Bij een groot deel van de patiënten verloopt de ziekte vrij mild: er zijn weinig tot geen bedreigende problemen. Toch kunnen mensen met een milde ziekte wel veel klachten hebben, van de aften in de mond, huidafwijkingen of pijnklachten van het lichaam.