Het effect van elektrostimulatie van de bilspieren op de druk tijdens het zitten, bij mensen met een dwarslaesie

Dit artikel onderzoekt het effect van continue en afwisselende elektrostimulatie van de bilspieren op de druk op de billen tijdens het zitten. Aan dit onderzoek werkten 13 proefpersonen met een complete of incomplete dwarslaesie mee.

De druk werd gemeten met een mat waarop de proefpersonen zaten. Er werd gevonden dat er minder druk is op de billen met name direct onder de zitbeenderen bij de toepassing van elektrostimulatie van de bilspieren.

Er werd geen duidelijk verschil in druk gevonden tussen de twee protocollen (continue en afwisselende elektrostimulatie). Wanneer elektrostimulatie voor langere perioden wordt gebruikt, kan men wel verwachten dat afwisselende stimulatie zorgt voor minder vermoeidheid van de bilspieren omdat de bilspieren maar half zo vaak werden geprikkeld als bij de continue elektrostimulatie. Hierdoor zou je elektrostimulatie voor een veel langere periode achter elkaar kunnen gebruiken, zonder dat de bilspieren zo vermoeid raken dat ze niet meer kunnen aanspannen.

Een dwarslaesie leidt al snel tot een groot verlies in spiermassa, waardoor er minder goed de druk op de zitbeenderen kan worden opvangen. Door het gebruik van elektrostimulatie kan dit spierverlies worden tegengegaan of weer worden opgebouwd. Als er een toename van spiermassa is, kunnen de drukkrachten tijdens het zitten beter worden opvangen, omdat er weer een dikkere spierlaag tussen de huid en de zitbeenderen ontstaat. Daarnaast kan behandeling met elektrostimulatie de zuurstoftoevoer naar de huid en spieren herstellen, door het spierpompmechanisme te activeren.

Bron: The effect of surface electric stimulation of the gluteal muscles on the interface pressure in seated people with spinal cord injury. (van Londen et al.) Arch Phys Med Rehabil 2008;89:1724-32