Langdurige denervatie van de beenspieren bij mensen met een slappe verlamming (conus cauda laesie). Is spierfunctie te herstellen met functionele elektrostimulatie?

De laatste 30 jaar is een groeiende interesse in het gebruik van functionele elektrostimulatie (FES) om verlamde benen weer te kunnen laten bewegen. Door een dwarslaesie gaat de spiermassa en daardoor ook de spierkracht heel snel achteruit. Deze achteruitgang is met name heel groot bij mensen met een ‘slappe verlamming’ (meestal ten gevolge van een conus cauda laesie) waarbij er geen spasticiteit is in de beenspieren. Deze studie gaat over de bovenbeenspieren (quadriceps femoris) bij mensen met een dwarslaesie met een ‘slappe verlamming’.

Maanden na het ontstaan van de dwarslaesie is de spierachteruitgang zo ernstig dat de spiercellen zowel vervetten als omgezet worden in stug bindweefsel. Daarnaast zijn de spiercellen van richting veranderd. De spiercellen trekken allemaal een ander kant op, zodat er geen zichtbare beweging komt in de gehele spier. In deze studie is er een spierbiopt genomen van een bovenbeenspier en met een microscoop gekeken naar de spierencellen. Ze hebben gekeken naar hoe een spiercel eruit ziet na een dwarslaesie zonder FES en welke invloed FES heeft op de spiercellen. De diameter van de spiervezels zijn significant groter na FES. Dat betekent dat de spiervezels duidelijk dikker zijn geworden. Verder verandert de samenstelling van de spiervezels door FES: minder vet en stug bindweefsel en meer sperweefsel (zie tabel 1). Dat zijn allemaal zeer positieve veranderingen en lijkt de spier weer op een gezonde en normale spier.

 

 

diameter

%vet

%bindweefsel

%spierweefsel

voor FES

14.9 µm

12.8%

61.6%

25.7%

na FES

42.2 µm

2.1%

3.6%

94.3%

 

Daarnaast zijn de cellen ook weer goed georganiseerd, zodat alle spiercellen dezelfde kant op trekken, vergelijkbaar als bij een gezonde spiercellen. Voor de FES is de diameter van meer dan 50% van de spiervezels kleiner dan 10 µm. Na de FES zijn juist meer dan 50% groter dan 30 µm. Het herstel van de spiermassa lijkt het resultaat van zowel het sterker worden van bestaande spiervezels als het ontstaan van nieuwe spiervezels.

Klik hier om het volledige artikel lezen: Long-Term Denervation in Humans Causes Degeneration of Both Contractile and Excitation-Contraction Coupling Apparatus, Which Is Reversible by Functional Electrical Stimulation (FES): A Role for Myofiber Regeneration? (Kern et al.) J Neuropathol Exp Neurol. 2004 Sep;63(9):919-31.