Verkorte samenvatting van het proefschrift van Christof Smit “Electrical stimulation in spinal cord injury, development of a pressure ulcer prevention method”

Dit proefschrift beantwoordt een aantal vragen, die hier worden samengevat: activatie van zowel de hamstrings en bilspieren van mensen met een dwarslaesie geeft een grotere zitdrukverlaging dan de activering van alleen de bilspieren. Het ES-protocol met een ‘aan-uit’ verhouding van 1: 4 seconden geeft meer zitdrukafname bij mensen met een dwarslaesie, dan met een 1: 1 verhouding, zonder duidelijke spiervermoeidheid. ES-geïnduceerde spieractivatie bij mensen in een rolstoel is niet zo effectief in het verlagen van zitdruk op de korte termijn, als drukverlagende bewegingen (zoals bijvoorbeeld naar voren buigen). De frequentie echter van deze spieractivatie is zoveel hoger, dat dit op langere termijn waarschijnlijk effectiever is in het voorkomen van decubitus. Bovendien geeft spieractivatie een aantal andere positieve effecten, zoals toename van spiermassa en een toename van de bloedcirculatie. Verlamde spieren kunnen gedurende een langere periode van acht opeenvolgende uren worden geactiveerd, onder de voorwaarde dat na 30 minuten van activatie, er een periode van 30 minuten rust volgt. Spieractivatie gedurende de nacht, slapend liggend in bed, met een ES-broek is goed mogelijk zonder dat het de slaap verstoord. Het is overigens zowel mogelijk om ES toe te passen door de ES broek te gebruiken of door lossen electroden te gebruiken. Beide methoden hebben voor- en nadelen. Voordeel van de ES–broek ten opzichte van losse elektroden is dat de elektroden niet steeds afzonderlijk op de huid moeten worden geplakt. Volgens de deelnemers is de ES-broek met de gebruikte elektrische stimulator ruim voldoende gebruikersvriendelijk voor dagelijks gebruik.

 

Klik hier voor de volledige samenvatting van het proefschrift “Electrical stimulation in spinal cord injury, development of a pressure ulcer prevention method”