Neem contact op (020) 607 16 07
Inloggen

“Er kan echt meer dan je denkt!”

Roy Klaassen is 31 jaar. In 2009 kreeg hij een motorongeluk: hij had twee gebroken ribben, twee verbrijzelde schouderbladen, een ingeklapte long en onderin zijn rug waren drie wervels uit elkaar ‘gespat’. Roy zit met een dwarslaesie in een rolstoel. En hij geniet weer zoveel mogelijk van het leven.

 

Ik was op de motor naar mijn werk geweest. Op de terugweg kwam er opeens een auto uit een uitrit. Ik ben onder de auto geschoven en werd vijf dagen later wakker in het AMC. Drie weken later kwam ik naar Reade. Het was een verademing om uit het ziekenhuis weg te zijn, want daar is ‘het systeem’ niet ingericht op de complete afhankelijkheid van dwarslaesiepatiënten. Bij Reade had ik leuke mensen om me heen, mensen die meeleefden en met wie ik een persoonlijke klik had. Toch had ik maar één doel voor ogen: zo snel mogelijk weer wegwezen.”

 

Alles uitproberen

“Mijn coach heeft me uitstekend begeleid. Hoewel dat niet altijd makkelijk was. Ik had namelijk een enorme drive om weer van alles te leren, het kon me niet snel genoeg gaan. Maar het werd me wel duidelijk dat ik eerst mijn nieuwe lichaam goed moest leren kennen. Het mooiste vond ik in deze beginperiode de rolstoeltraining: er weer op uit met de groep. We moesten eigen doelen stellen en konden zelf met suggesties komen. Ik heb toen voorgesteld om te gaan karten. Dat is gelukt! Ja, er kan echt meer dan je denkt, ook al zit je in een rolstoel.”

 

Naar de top

“Voor mij was het ultieme resultaat van de revalidatie mijn deelname aan de HandbikeBattle in 2013. Deze wordt jaarlijks in Oostenrijk gehouden. Strijdtoneel is de klim richting de Kaunertaler Gletscher in Tirol. De start is op 900 meter hoogte en de finish 20 kilometer verderop. Een geweldige klim naar 2.150 meter hoogte met hier en daar stijgingspercentages boven de 16%. Ergotherapeut en buddy Erik Tange heeft me vanaf het begin bij Reade – toen ik nog verschrikkelijk afhankelijk was – begeleid. En vier jaar later zijn we samen die berg op gefietst. Een geweldige ervaring: dát is voor mij samen naar maximaal resultaat!”

 

Afbeelding