Rob is zo op het oog een gezonde vijftiger. En dat levert weleens vervelende situaties op. Want hij kan niet bij iedereen op begrip rekenen wanneer hij zijn invalidenparkeerkaart gebruikt. Of aangeeft dat hij niet kan tillen. Rob heeft namelijk artritis psoriatica en is voor 100% afgekeurd. Rob: “Maar mensen zien niks aan me. Als ik in het gips zou zitten, zouden de parkeerwachten niet zo moeilijk doen.”

Ingrijpend geheel

Rob: “Ik heb toen nog dertien jaar door kunnen werken, maar uiteindelijk ging het niet meer. Het is onvoorstelbaar hoe ingrijpend die ziekte is, ook voor mijn gezin. Je leeft voortdurend met pijn. Maar hoe intens die is, of waar die zich manifesteert, kun je niet voorspellen. Als je naar bed gaat, weet je niet waar je de volgende dag pijn hebt. In je polsen, vingers, schouders, knieën? Geen idee, maar je weet dat die er zal zijn. Dat is een ding wat zeker is. Gelukkig is het allemaal goed te dragen dankzij m’n batterij medicijnen waaronder MTX-injecties. Die ik af en toe zelf zet, maar soms ook door mijn jongste dochter laat toedienen. Zij wil graag in de verpleging en kan dus lekker oefenen en ik ben ervan af. Want dat blijft tegennatuurlijk voelen, jezelf spuiten. Daarnaast heb ik ook eens in de zes weken een infuus met Remicade infliximab. En die combinatie werkt bij mij heel goed. In 2010 stelde de reumatoloog voor om eens te stoppen met een deel van de medicatie omdat mijn lichaam er niet echt om leek te vragen. Natuurlijk heb ik daarmee ingestemd, maar dat was snel bekeken. Ongelooflijk hoe snel het bergafwaarts met me ging. Nou, dat weten we dan ook. Gewoon doorgaan met de medicijnen.”

Adrenaline

“Het komt er nu eigenlijk op neer dat hoe minder ik doe, hoe beter ik me voel. Laatst heb ik nog acht gaatjes in de muur geboord om wat fotolijstjes op te kunnen hangen. Kassa! Dat is te veel van het goede. Maar weet je wat het vreemde is? Omdat ik niet meer werk en de hele dag thuis ben, heb ik me als vrijwilliger aangemeld bij Hartslag-Nu. Ik heb dus een AED in huis. Inmiddels heb ik zo’n twintig mensen gereanimeerd, fantastisch om te mogen doen. Maar dat is naar verhouding ook hard werken! Toch heb ik na zo’n reanimatie nooit een terugslag of klachten. Het is net alsof de adrenaline die dan vrijkomt, voorkomt dat ik de dag erna pijn heb. Heel apart.”

Actie

“Dus ja, zo leef je eigenlijk van dag tot dag. Ik ben heel blij met de zorg van Reade Reumatologie. Als er iets is, bel ik en binnen no time word ik teruggebeld door de reumatoloog. Tennisarm, golfarm, noem maar op, ik heb het allemaal gehad. Dan kan ik direct door naar de radiologie en naar ‘kamer 9’ voor mijn injectie. Geen gedoe, meteen oplossen. En dan nog even langs Apotheek Reade en ik ben weer helemaal het mannetje. Ook omdat iedereen zo begripvol en vriendelijk is. Geweldig is dat.”