Hetty: “Tot voor kort had ik elke dag pijn, zeker aan mijn knieën. Toen ik in de krant de oproep las dat Reade Reumatologie cliënten zocht voor deelname aan een onderzoek naar knieartrose met comorbiditeit, heb ik me dan ook meteen aangemeld.” Een paar weken later was ze een van de deelnemers aan het COOA-onderzoek, een onderzoek naar oefentherapie bij knieartrose.

Strohalm

“Ik ben harstikke blij dat ik daaraan mee heb gedaan”, vertelt Hetty. “Voor Reade was het een onderzoek, maar het heeft mijn leven echt veranderd. Ik ben voor het eerst in dertig jaar pijnvrij in mijn knieën. Dat had ik niet durven hopen. Behalve artrose heb ik last van overgewicht, COPD, diabetes en bindweefselontsteking in mijn armen. Maar je kunt het slechter treffen”, lacht ze. “Ik heb altijd geprobeerd het positief in te zien en toch te zoeken naar manieren om fit te blijven. Ik was tot voor het onderzoek elke week wel een paar keer in het zwembad te vinden en ging elke dag fietsen. Maar daar werd ik niet ‘beter’ van. Lopen deed ik met behulp van een elleboogkruk. Toen ik de oproep las, besloot ik deze mogelijkheid aan te grijpen.”

Superresultaat

“Het COOA-onderzoek vond plaats op locatie Dr. Jan van Breemenstraat, waar ik met name oefende bij Sportcentrum Reade. Wat we daar deden? Onder meer been-, balans- en krachtoefeningen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Er werden ook oefeningen voor thuis meegegeven. Wat me opviel en wat me erg stimuleerde: de snelheid waarmee ik vorderingen maakte. Ik had me er al bij neergelegd dat ik niet zo ver meer kon lopen en onderweg altijd naar rustpunten moest zoeken. Na een paar weken merkte ik dat de pijn minder werd en dat ik met gemak een halve kilometer aan een stuk door kon lopen. Ook vermeed ik trappen niet meer. De verbetering in mijn lopen heeft me enorm positief verrast. In amper vier maanden ben ik van een score 8, op een pijnschaal van 0-10, naar score 0-1 gegaan. En ik had geen elleboogkruk meer nodig. Doordat ik meer ben gaan bewegen hoefde ik ook minder insuline te spuiten. En merk ik dat ik meer lucht heb dan een paar maanden geleden, waardoor ik iets minder mijn pufjes gebruik voor mijn longen.”

Op eigen kracht

“Het onderzoek is voor mij nu afgelopen. Ik miste het meteen zo erg dat ik besloot me bij Sportcentrum Reade in te schrijven. De begeleiding daar is bekend met mijn mogelijkheden. En ik weet dat ik er heel veel baat bij heb. Daarom ga ik verder met op deze manier investeren in mezelf. Ik heb me in jaren niet zo goed gevoeld.”