Ziekte van Behcet

De ziekte van Behçet ook wel het syndroom van Behçet genoemd, is een systeemziekte waarbij mensen bijvoorbeeld last kunnen hebben van aften in de mond en oogontstekingen. Het werd voor het eerst beschreven door een Turkse huidarts, de heer Hulusi Behçet. Waarschijnlijk is de ziekte al eeuwen lang bekend, want Hippocrates schreef een paar eeuwen geleden al over mensen met oogontstekingen en zweren aan de mond en genitaliën.

De ziekte van Behçet is een ziekte die veel voorkomt in de landen van de vroegere zijderoute. Daarmee wordt bedoeld Turkije tot en met China en Japan, maar ook andere Middellandse zeegebieden zoals Marokko. Ook bij mensen die van oorsprong uit Nederland komen komt de ziekte voor, maar dit is veel zeldzamer dan bij mensen die bijvoorbeeld uit Turkije komen. De ziekte van Behçet komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Vaak begint de ziekte tussen het 20ste en 40ste levensjaar. In zeldzame gevallen ontstaat de ziekte  op de jongere of latere leeftijd. De ziekte van Behçet is niet besmettelijk, omdat het niet door een bacterie of  virus veroorzaakt wordt. De ziekte van Behcet is ook niet rechtstreeks erfelijk. Toch is het zo dat de ziekte in sommige families vaker dan toevallig voorkomt. Erfelijkheid speelt dus wel een rol. Een van de dingen die al langer bekend is, is het zogenaamde HLA-B51. Dit komt vaker voor bij mensen met de ziekte van Behçet. Er zijn ook veel mensen die het HLA-B51 gen hebben en niet ziek zijn of worden.
Op deze pagina vindt u informatie over de ziekte van Behçet. Allereerst over de verschijnselen, gevolgd door de prognose (wat is de toekomst van iemand die de ziekte heeft) en welke medicijnen er gegeven kunnen worden.

Let op: Deze folder bevat algemene informatie. Het kan voorkomen dat uw persoonlijke behandelplan afwijkt van de algemene behandelmethode die hier beschreven wordt. Iedere behandeling is persoonsgebonden (bijvoorbeeld door andere ziektes die meespelen of medicijnen die al gebruikt worden). Uw arts zal u hier meer informatie over kunnen geven.

 

 

Welk behandeltraject doorloopt u?

Hieronder leest u welke fases u doorloopt voor het vaststellen van uw diagnose en de daaropvolgende bijpassende behandeling.

Verwijzing en afspraak

U hebt een verwijsbrief van uw huisarts of een specialist gekregen. Een eerste afspraak met reumatoloog Mw Dr F. Turkstra maakt u op het speciale Behçet spreekuur telefonisch via 020 589589. Daarna wordt u nog gebeld door mevouw Atmani die u speciale informatie over de Behçet polikliniek zal geven. Zij vertelt u over het wetenschappelijk onderzoek bij de ziekte van Behçet. U ontvangt een afspraakbevestiging en een algemene folder met praktische informatie en een brief over het wetenschappelijke onderzoek. In deze folder leest u onder andere wat u mee moet nemen tijdens uw eerste bezoek aan Reade. Plan hier uw eerste bezoek aan onze locatie Dr. Jan van Breemenstraat.

Aanmelden

U meldt zich op de dag van uw eerste afspraak met de reumatoloog Dr Turkstra bij de inschrijfbalie. Zij maken uw registratie compleet en verwijzen u naar de juiste wachtkamer van de reumatoloog.

Screening

Uw eerste afspraak met Dr Turkstra wordt ook wel een eerste consult genoemd. Tijdens dit consult onderzoekt zij wat er aan de hand is. Het is mogelijk dat u aansluitend aan uw afspraak aanvullende onderzoeken krijgt zoals bij het laboratorium voor bloedafname. Als de diagnose (de aandoening) Behçet direct gesteld kan worden gesteld is, krijgt u uitleg over.

Behandeling

Binnen drie weken na uw eerste afspraak plannen wij een tweede afspraak (tweede consult) met de reumatoloog. Dit kan ook telefonisch, vooral als u verder weg woont. Tijdens dit gesprek bespreekt de arts met u de uitslagen van de ingezette onderzoeken en de mogelijke diagnose. Indien er geen Behçet is vastgesteld, wordt u terugverwezen naar uw huisarts of een andere specialist. Indien de diagnose Behçet wordt gesteld, kan de zorg via de polikliniek van Dr Turkstra gaan, afhankelijk van waar u woont en uw voorkeur grotendeels door uw eigen arts en jaarlijks bij haar of helemaal bij Dr Turkstra.

Medicijnen worden op de volgende manier gestart:

Wanneer een probleem zoals een diepe oogontsteking optreedt wordt er tegenwoordig snel met medicatie gestart om te voorkomen dat er bijvoorbeeld blindheid optreedt. Dat is zo effectief dat dit nog maar zelden voorkomt. Als u trombose gehad heeft krijgt u ook vaak een tijdlang ontstekingsremmende medicijnen.

Uiteindelijk worden de medicijnen afgebouwd als de ziekte rustig is. Vaak lukt het uiteindelijk om volledig te stoppen met de medicijnen. Dat kan wel een flink aantal jaren duren en soms is het opnieuw nodig om met medicijnen te starten, als er nieuwe problemen optredenTot slot is het zo dat naarmate u ouder wordt de ziekte ook milder kan worden. Het komt regelmatig voor dat de ziekte helemaal rustig wordt zo rond het zestigste levensjaar.

De huidige behandeling is gericht op het verminderen of stoppen van de ontsteking en het verlichten van de klachten.

 • Colchicine wordt veel gebruikt, het is met name effectief bij erythema nodosum en genitale aften bij vrouwen.
 • Ontstekingsremmende pijnstillers zoals Diclofenac en Ibuprofen (NSAID`s) worden gegeven om de pijn te verminderen. Bij lokale pijn bv bij aften worden pijnstillende crèmes voorgeschreven.
 • Prednison wordt vaak in het begin van de behandeling ingezet, dat werkt ontstekingsremmend.
 • Azathioprine is een effectief middel bij oogontsteking. Mensen die het gebruiken krijgen ook minder last van aften in de mond en in de schaamstreek. Ook kan het helpen bij gewrichtsontsteking (als die erg lang duurt).
 • Daarnaast worden veel medicijnen die voor andere reumatische ziekten gebruikt worden ook voor mensen met de ziekte van Behçet gebruikt. Bijvoorbeeld methotrexaat, sulfasalazine en Neoral (ciclosporine).

Biologicals zoals anti- TNF remmers zijn effectief, ze worden gebruikt bij mensen met ernstige problemen of verschijnselen

Hoe herkent u de ziekte van Behçet?

Het meest voorkomend zijn aften in de mond. Nu heeft ongeveer 20% van de mensen in Nederland wel eens een afte, maar lang niet iedereen heeft de ziekte van Behçet. Waar zit het verschil dan in? Er zijn geen specifieke aften die passen bij de ziekte van Behçet. Bij de meeste patiënten komen de aften vaak voor en bij een deel zijn ze regelmatig erg groot. Normaal duurt het ongeveer een paar dagen tot een week voor een afte weer verdwenen is, bij de grote aften kan dit wel een paar weken duren. Maar ook hier geldt: ook niet iedereen met grote aften heeft de ziekte van Behçet. Om het de diagnose ’Ziekte van Behçet’ te kunnen noemen moet er sprake zijn van meer verschijnselen bij de ziekte passen. Dit kunnen aften aan de genitaliën zijn, bijvoorbeeld op de balzak (scrotum) van de man, op de schaamlippen of in de vagina van de vrouw. Ook kunnen er andere huidafwijkingen of ontstekingen op andere plaatsen in het lichaam ontstaan, zoals in de ogen, bloedvaten of de darmen.

Aften

De aften kunnen in verschillende vormen en groottes aanwezig zijn in de mondholte en/ of in de schaamstreek. U krijgt dan klachten tijdens het eten, drinken, tandenpoetsen en plassen. U kunt er veel last van hebben, gevaarlijk zijn aften meestal niet.

Huid

Een van de meest voorkomende afwijkingen aan de huid is dat u vaak ontstekingen krijgt. U kunt last hebben van acne (puisten) op uw armen en benen. Acne in het gezicht of op de rug komt zo vaak voor dat dit niet meetelt voor het stellen van de diagnose, maar op de armen en benen wel. Dit kan er als volgt uitzien (plaatje).

Ook kunt u op de onderbenen last krijgen van plekken die rood- tot paars/blauw kunnen kleuren en licht verdikte zijn. De medische term hiervoor is erythema nodosum. Daarnaast kunt u knobbels onder de huid krijgen die hard aanvoelen. Soms kan bij mensen met de ziekte van Behçet na een prik voor bloedafname een rood puistje ontstaan op de plek waar geprikt is. Dat heet het pathergie fenomeen. Er bestaat ook een speciale pathergie test waarbij er zes prikjes worden gegeven, drie in beide onderarmen. Na twee dagen wordt beoordeeld door de huidarts of er afwijkingen zijn.

Gewrichten

Sommige mensen met de ziekte van Behçet krijgen ontstekingen in de gewrichten. Meestal in een knie, enkel of elleboog. Ontstekingen van andere gewrichten komen minder vaak voor. Schade aan de gewrichten (kapot gaan door de ontsteking) komt bijna nooit voor. Daarnaast hebben behoorlijk veel mensen met de ziekte van Behçet last van pijnlijke gewrichten.

Ogen

Ook kunt u last krijgen van een zogenaamde diepe oogontsteking, dit wordt ook wel uveïtis genoemd. Deze diagnose wordt door de oogarts gesteld. Afhankelijk van de plek in het oog waar de ontsteking zit heeft u verschillende klachten. De ogen kunnen rood en pijnlijk zijn. Daarnaast kan het voorkomen dat u  minder goed kunt zien met één oog (of met beide ogen). Niet altijd is er sprake van een rood oog, als de ontsteking erg diep zit hoeft dit niet zo te zijn. Als het netvlies is aangetast door de ontsteking zijn er zwaardere medicijnen nodig dan wanneer de ontsteking zich alleen in het voorste deel van het diepe oog bevindt. Vroeger werden veel mensen met ernstige oogontstekingen blind. Dat is door de sterk verbeterde behandeling gelukkig bijna niet meer het geval.

Maagdarmstelsel

U kunt ook  last krijgen van uw darmen, maar dit komt gelukkig niet zo vaak voor bij mensen in Nederland. Buikpijn en meerdere keren per dag (bloederige) diarree zijn verschijnselen die kunnen horen bij een ontsteking in de dikke darm. Bij kijkonderzoek in de darm (coloscopie) zijn er ontstekingen in de vorm van aften te zien. Als hier sprake van is, voelt u zich over het algemeen ziek. De klachten lijken erg op de maagdarmklachten als gevolg van de ziekte van Crohn.

Centrale zenuwstelsel

Het is belangrijk om te weten dat u als Behçet-patiënt ook klachten kunt krijgen aan uw hersenen. Dit komt bij 5 % van de Behçet patiënten voor. De klachten die hierbij kunnen optreden zijn koorts, misselijkheid, samen met hoofdpijn, duizeligheid, verminderd bewustzijn en/of ernstige problemen met lopen, meestal bent u ernstig ziek.

Bloedvaten

Zowel de grote als de kleine bloedvaten kunnen ontstoken raken. Dit heet vasculitis. Dit kan bijvoorbeeld pijn en zwelling  aan een been geven. Als er een echo wordt gedaan kan er een trombosebeen gevonden worden. In tegenstelling tot een gewoon trombosebeen schiet een stolsel bij mensen met de ziekte van Behçet zelden door naar de longen. Er komen daardoor zelden longembolieën voor. Ook andere vaten in het lichaam kunnen ontstoken raken, zoals de aders die naar de lever lopen. Dit is erg zeldzaam. Daarnaast kunnen ook slagaderen ontstoken raken. Daardoor kan er een vat verstopt raken (er stroomt geen bloed meer doorheen) of verwijden (een zogenaamde aneurysma) Ook dit is erg zeldzaam.

Pas als u meerdere verschijnselen van de ziekte heeft of heeft gehad kan de diagnose worden gesteld. Er zijn bepaalde criteria vastgesteld die artsen helpen de diagnose te stellen. Er zijn soms patiënten die niet voldoen aan de criteria en toch de ziekte van Behçet hebben. Ook kan het voorkomen dat mensen de ziekte van Behçet niet hebben, terwijl ze wel de verschijnselen hebben die bij de ziekte passen. Bij de ziekte van Crohn (ontstekingsziekte van de darm) kunnen mensen bijvoorbeeld ook aften in de mond en oog- of huidproblemen hebben. Gespecialiseerde artsen, zoals reumatologen, kunnen de diagnose stellen.

Bij een groot deel van de patiënten verloopt de ziekte vrij mild: er zijn weinig tot geen bedreigende problemen. Toch kunnen mensen met een milde ziekte wel veel klachten hebben, van de aften in de mond, huidafwijkingen of pijnklachten van het lichaam.

Hoe ziet het behandelteam eruit?

Tijdens uw behandeling krijgt u te maken met Dr. F. Turkstra reumatoloog. 

Soms ook met:

 • Reumaverpleegkundige

En mogelijk ook met de volgende professionals:

 • Radioloog
 • Fysiotherapeut
 • Maatschappelijk werk
 • Psycholoog
 • Neuroloog
 • Dermatoloog Dr. G. Piskin (BovenIJ Ziekenhuis), of uw eigen dermatoloog
 • Oogarts mevr. Suttorp Schulten (OLVG), of uw eigen oogarts

Maak kennis met al onze zorgprofessionals.

Deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek?

Wetenschappelijk onderzoek is nodig om de zorg continu te verbeteren en levert kennis op die artsen en behandelaren helpt om te bepalen welke behandeling het beste is voor u. U kunt hieraan bijdragen door u aan te melden voor een onderzoek. Zie voor meer informatie:

Of wetenschappelijk onderzoek reumatologie.

Waar vindt u meer informatie?

Wat zijn de wachttijden?

Klik hier voor het actuele overzicht.

Wat zijn de kosten van uw behandeling?

Wilt u weten wat uw behandeling kost? Lees meer over de tarieven en vergoedingen.