Sezer: “Eenmaal terug in Nederland werd ik gelukkig snel genoeg door de huisarts naar Reade doorverwezen. Dan denk je ‘nu gaat het snel beter met me’. Maar dat viel zwaar tegen. De medicijnen die ik kreeg, sloegen nauwelijks aan of ik kreeg veel last van de bijwerkingen. Ik werd er misselijk van en kreeg last van hoofdpijnen. M’n benen en armen deden verschrikkelijk zeer en de aften waren afschuwelijk. Ik kon gewoon niks meer. En toen bleek ook nog eens dat ik een tuberculosebacterie had waardoor ik minder medicijnen voor de bestrijding van Behçet kon gebruiken.”

Problemen stapelen zich op

“De ziekte bleek bij mij gruwelijk complex te zijn, ik kreeg allerlei wondjes op mijn benen die werden behandeld met een crème en steunkousen. Mijn benen kregen paarsrode vlekken door tromboflebitis, en de aften leken naar mijn hoofd en misschien wel hersenen te trekken. En ondertussen kon ik bijna niet bewegen van de pijn en kreeg ik last van slaapproblemen. Echt rampzalig. Gelukkig werden wel steeds de beste specialisten erbij gehaald. Van dermatoloog tot oogarts. Maar het bleef een zoektocht naar het beste medicijn.”

Radeloos

“Op een gegeven moment werd overgeschakeld naar een ander medicijn – een TNF blokker – waarmee ik mezelf moest inspuiten. Maar ook dat hielp niet! Mijn lichaam bleek dat medicijn meteen af te breken en dan was ik ook nog eens bang voor die prikken. Ik begon me echt af te vragen waar het einde was. Medicijnen moeten toch helpen? Maar het ging steeds slechter met me. Ik kon niks meer eten of drinken en hoe meer ik ging bewegen, hoe slechter het ging met de ontstekingen. Ik werd compleet inactief.”

Wondermedicijn

“Uiteindelijk werd zo’n twee maanden geleden besloten, door de reumatoloog van Reade, om Infliximab via het infuus toe te dienen. En je gelooft het niet: het is voor mij een wondermedicijn! Mijn aften zijn weg, de wondjes op mijn benen zijn weg, de paarse vlekken zijn weg! Ik kan het bijna niet geloven. Al jaren ben ik ziek en ondanks alle medicijnen werd ik steeds zieker. Met ongelofelijke pijnen. En nu voel ik me prima, heb ik het gevoel dat ik zelfs weer een toekomst kan gaan opbouwen, al ben ik daar nog wat onzeker over. Wat een zoektocht is het geweest! Maar ik ben heel blij dat we steeds samen hebben doorgezet.”