Hardlopen met Reuma

Het Hardlopen met Reuma programma is een trainingsprogramma waarbij de deelnemers zeven weken trainen met als doel verbetering van looptechniek, coördinatie, spierkracht en conditie. Daarbij wordt gestreefd dat de deelnemers na zeven weken 20 minuten achtereen in eigen tempo kunnen hardlopen. Deze cursus kan verlengd worden met nog eens zeven weken. Er is één vaste groepstraining in de week; daarnaast één of twee 'huiswerktrainingen'. Naast rustig aan beginnen met hardlopen, afgewisseld met wandelen, wordt er veel aandacht gegeven aan kracht-, techniek- en coördinatie. Deze oefeningen zijn erg geschikt om blessures te voorkomen en het hardlopen makkelijker te maken. Uitgangspunt bij dit trainingsprogramma is dat het voor elk individu persoonlijk kan worden aangepast.

De kosten

De cursus kost € 49,50 voor zeven weken. Daarna is er de mogelijkheid om u in te schrijven voor een vervolgcursus. Voor de € 49,50 krijgt u een professionele en enthousiaste trainer die de groepslessen doet en klaar staat voor individuele vragen. Daarnaast krijgt u een opbouwschema dat u helpt om op eigen tempo op te bouwen. Verder krijgt u een gids waarin reuma specifieke aandachtpunten worden behandeld, naast reguliere tips voor de (beginnende) hardloper. Ook zijn er goede contacten met reumatologen en fysiotherapeuten die ook bij veel trainingen aanwezig zullen zijn. Dit is onder andere van belang om reumaklachten van reguliere hardloopklachten te scheiden en te adviseren hoe daarmee om te gaan.

Reumaspecifiek

De trainers worden geïnformeerd en ondersteund door reumatologen uit de regio waar de trainingen plaatsvinden.

Dr. Irene Bultink en dr. Wilfred Peter hebben meegewerkt aan de inhoud van de handleiding Hardlopen met Reuma, die iedereen krijgt bij deelname aan de cursus. Hardlopen met reuma is niet heel anders dan regulier hardlopen. Toch zijn er verschillende aandachtspunten en tips in die het hardlopen leuker en makkelijker kunnen maken.

Voor wie?

De trainingen zijn ontworpen voor mensen met een vorm van ontstekingsreuma. Dit zegt niet dat een ander niet mee mag of kan doen. De cursus is ook geschikt gebleken voor andere fysieke klachten of mindere belastbaarheid. U kunt dit overleggen met de loopgroep in uw regio.

De trainingen zijn niet gemaakt voor mensen met ernstige artrose of ernstige erosieve afwijkingen en/of een gewrichtsprothese (in heup, knie, enkel of voet); ernstige statiekafwijking; fibromyalgie c.q. specifieke chronische pijn. Sowieso is het aan te raden met uw reumatoloog te overleggen, voordat u met de cursus start. Zeker als u een van bovenstaande kenmerken heeft.

Aanmelden

Aanmelden gaat via de website van de aanbieder in uw stad. De projectgroep hoopt, met oog op de toekomst, om de training in meer steden aan te kunnen bieden. Medewerking van de reumatologen in de betreffende stad is hierbij wel een vereiste, zowel voor de werving als de begeleiding.

Amsterdam
In Amsterdam loopt de cursus nog door tot het einde van 2017. Daarna is het Olympisch Stadion dicht. Op 18 april 2018 verwachten we de cursus in Amsterdam weer te starten. De trainingen worden gegeven door Gerard Bouwman bij Phanos op woensdagavond om 18.30 uur in samenwerking met Reade* en VUmc*. Meld u direct aan voor de cursus in Amsterdam.

Haarlem
Maandag 27 november is de cursus in Haarlem gestart. Rob Vreenegoor van Runnersworld Haarlem geeft de training en wordt ondersteund door Nicole Cremers van FysioExpert. Deze cursus loopt door tot half januari en zal waarschijnlijk in het voorjaar weer starten. Meld u direct aan voor de cursus in Haarlem.

Almere
Vanaf donderdag 18 januari 2018 start er om 19.30 uur ook een 7-weekse cursus in Almere. We starten vanuit Sporthal Waterrijk, IJsselmeerweg 48, 1316 RK, Almere. Ook is er een vrijblijvende informatieavond op 11 januari bij Just Run. Deze vindt plaats om 19.30, tevens bij Sporthal Waterrijk aan de IJsselmeerweg in Almere. Miriam en Henk Poort van Just Run geven de training en worden hierbij ondersteund door Femke van der Geest en Marion Kortekaas van het Flevoziekenhuis*. Just Run doneert het inschrijfgeld aan het Reumafonds. Meld u direct aan voor de cursus in Almere.

Breda
Woensdag 21 februari 2018 start de 7-weekse cursus om 19.00 uur. Berry van Loperscompany gaat de training geven. Sportfysiotherapeute Jaentien Koperberg (MSc) van Van Zuilichemzorg gaat hem ondersteunen in samenwerking met Amphia ziekenhuis*. Op donderdag 8 februari is er een informatiebijeenkomst om 20.00 uur bij de Lopers Company. Meld u direct aan voor de cursus in Breda.

Rotterdam
De kick-off in Rotterdam is op woensdag 7 maart om 19.30 in de Maasstadzaal bij het Maasstad Ziekenhuis. Daar zullen o.a. hardlopers met reuma, een reumatoloog, fysiotherapeut, trainer en iemand van de organisatie spreken. Iedereen is welkom!
Exacte tijden en data voor de cursus zelf volgen nog. De start is in ieder geval begin april 2018. We zijn in gesprek met atletiekvereniging PAC en Rotterdam Atletiek. De cursus in Rotterdam wordt ondersteund door het Maasstad ziekenhuis*, Runnersworld en Boddé & Zuiderent fysiotherapie. Meer informatie daarover volgt z.s.m. op deze pagina, via de nieuwsbrief en Facebook. Meld u direct aan voor de cursus in Rotterdam.

*Ook als u geen cliënt bij een van bovenstaande zorgisntellingen bent, kunt u gewoon meedoen.

Hardloopcursus met Reuma ook in uw stad?

Wij horen het graag wanneer u geïnteresseerd bent in deelname of het organiseren van de Hardlopen met Reuma trainingen in uw regio. Bij voldoende animo zullen we de mogelijkheden onderzoeken om de trainingen ook daadwerkelijk te laten plaatsvinden. Stuur bij interesse een e-mail naar hardlopenmetreuma@reade.nl en vermeld hierbij de naam en de stad van keuze of neem contact op met Jelte Brontsema via 06 - 43 44 33 36.

We zijn op dit moment in gesprek met Walcheren, Eindhoven/Helmond en Arnhem/Nijmegen. Hopelijk kunnen we de cursus in deze regio's in de eerste helft van 2018 starten.

Meer informatie

Wilt u op de hoogte blijven? Dan kunt u ook lid worden van de Facebookgroep Hardlopen met Reuma, u aanmelden voor de nieuwsbrief of contact opnemen met Jelte Brontsema, projectleider, via onderstaande contactgegevens. De laatste editie van de nieuwsbrief kunt u direct downloaden.

T 06 43 44 33 36
E hardlopenmetreuma@reade.nl