INTENT studie

Op dit moment zijn er vijf TNF-blokkers goedgekeurd voor de behandeling van reumatoïde artritis, artritis psoriatica, spondylitis ankylopoetica (ook wel ziekte van bechterew genoemd) en psoriasis. Het betreft de medicijnen infliximab, adalimumab, etanercept, golimumab en certolizumab pegol. Deze tnf-blokkers kunnen een reactie van het afweersysteem opwekken waarbij antistoffen tegen het medicijn worden gevormd. We weten dat zo’n reactie samengaat met een verminderde medicijnspiegel en een vermindering van het effect van het medicijn. Daarnaast is het bekend dat het optreden van een afweerreactie gevolgen heeft voor de effectiviteit van de behandeling met een tweede tnf blokker.

Wat is het doel van dit onderzoek?

Voor dit onderzoek zoeken we patiënten met één van de vier bovenstaande ziektebeelden die gaan switchen van een eerste naar een tweede tnf blokker. De studie heeft als doel om te bepalen hoeveel patiënten antistoffen ontwikkelen tegen de eerste tnf-blokker en hoe dat de effectiviteit van de tweede tnf-blokker kan beïnvloeden. In de toekomst zou het meten van antistoffen tegen de eerste tnf-blokker gebruikt kunnen worden om effectiviteit van een tweede tnf-blokker te kunnen voorspellen, indien er van medicijn gewisseld moet worden. 

Meer informatie en aanmelden?

Overleg met uw reumatoloog of vraag ernaar tijdens uw bezoek aan de biopoli. Ook kunt u contact op nemen met de betrokken arts-onderzoeker via intent@reade.nl. Vermeld dan uw naam, geboortedatum en telefoonnummer en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.