NORD-STAR

Ruim anderhalf miljoen Nederlanders hebben een bepaalde vorm van reuma. Hoewel deze ziekte tegenwoordig goed kan worden behandeld met geneesmiddelen, moeten de meeste patiënten langdurig geneesmiddelen gebruiken met ook een kans op bijwerkingen. Nog beter zou zijn als we reuma kunnen voorkomen.

Waarom deze studie?

Op het moment dat een patiënt wordt gediagnosticeerd met reumatoïde artritis wordt normaal gesproken de behandeling gestart met methotrexaat in combinatie met prednison. Pas als dit niet aanslaat wordt een biological toegevoegd aan de behandeling. In deze studie wordt gekeken of biologicals therapie als initiële behandeling bij reumatoïde artritis een beter effect heeft dan standaardtherapie. Daarnaast wordt, bij patiënten die goed reageren op de medicatie, het afbouwen van een deel van de medicatie vergeleken.

Voor wie?

Voor patiënten die net de diagnose reumatoïde artritis hebben gehad en nog niet zijn gestart met de reuma-medicatie.

Wat betekent deze studie indien u wilt deelnemen?

Als u meedoet met de studie betekent het dat een loting beslist welke medicatie u zult krijgen: conventionele therapie (methotrexaat met prednison) of methotrexaat met certolizumab, abatacept of tocilizumab. U zult vaker afspraken hebben bij Reade. Deze bezoeken zullen onder andere bestaan uit lichamelijk onderzoek, vragenlijsten en een bloedafname. Na 48-80 weken zal bekeken worden of u goed reageert op de behandeling en zo ja, dan zal een deel van de medicatie afgebouwd worden. Er zal opnieuw een loting plaatsvinden waarbij besloten wordt of u direct gaat afbouwen of na 24 weken. Methotrexaat wordt niet afgebouwd. De duur van de studie zal tussen de 80 en 160 weken zijn, afhankelijk van hoe u op de medicatie reageert. Neem contact op met onderstaande onderzoeker voor uitgebreide informatie over deze studie.

Nog vragen over deze studie of wilt u graag meedoen?

U kunt contact opnemen met mw. drs. A. Blanken, onderzoeker via research@reade.nl onder vermelding van uw naam, geboortedatum en/of patiëntnummer Reade en de naam van de betreffende studie: NORDSTAR.