David opent goedlachs de voordeur. Hij is gekleed in een T-shirt en korte broek waardoor zijn prothese aan het rechteronderbeen direct opvalt. Hij begint meteen te vertellen: “Ja, dat is een goede aandachttrekker hè? Hier in de wijk ook nog steeds. Het buurjongetje komt zelfs langs met schoolvriendjes om naar die man met dat ‘robotbeen’ te kijken. Ik vind het prima. Heb er helemaal vrede mee. Maar kom binnen!”

Bedrijfsongeval

Al snel laat David een YouTube-filmpje op zijn telefoon zien: ‘Man raakt gewond bij wegwerkzaamheden Oude Rijnbrug A44.’ Traumahelicopter in de lucht, ruim 100 hulpverleners druk in de weer om een man te redden die zes meter naar beneden is gevallen nadat een betonnen balk van zo’n 22 ton zijn rechteronderbeen heeft verbrijzeld. “Dat was ik dus. In het Erasmus MC is nog geprobeerd om mijn been te redden. Ik heb in zes dagen 46 uur op de operatietafel doorgebracht, maar uiteindelijk raakte mijn been dusdanig geïnfecteerd dat ze hebben moeten amputeren. En eigenlijk ben ik daar wel blij mee. Achteraf, nu ik zo goed overweg kan met mijn prothese. Anders had ik misschien wel jaren lopen klungelen en hannesen met een been dat toch nooit meer zou functioneren.”

Moeilijke periode

“Een maand na het ongeval werd ik ontslagen uit het ziekenhuis. Ik liep op krukken de afdeling af en reed zelf naar huis. Rolstoel? Echt niet! Die wilde ik hier niet zien.” De gedrevenheid en vechtlust spatten nog uit David’s ogen. “Natuurlijk heb ik het in het begin moeilijk gehad! Ik kwam thuis en mijn zoontje Dimitri van nog geen twee jaar wilde graag met mij spelen. Dat was problematisch omdat ik nauwelijks mijn balans kon houden. Hoe klein hij ook was; Dimitri trok me zo omver. Ja, toen had ik het zwaar.”

Tempo!

“Maar daar heb ik me doorheen geworsteld. En de hal van Reade heeft daar een belangrijke rol in gespeeld! Ik had drie keer per week therapie en ik zorgde altijd dat ik er een uur eerder was. Dan ging ik in de hal zitten en keek naar alle mensen die voorbij trokken. Wat waren ze allemaal vrolijk! Wat een sfeer. Zelfs degenen die er erger aan toe waren dan ik, zo zag ik dat dan, waren allemaal aan het kletsen en grapjes maken. Zo wilde ik ook weer worden. Zo kon ik dus ook weer worden! Vanaf dat moment was ik eigenlijk onstuitbaar en ging het me allemaal niet snel genoeg. Hup, tempo maken! Waarom duurt het maken van een prothese drie maanden? Wat gaat die revalidatie traag. Rem me niet af. Ik wil weer ‘normaal leven’.”

Heft in eigen handen

“Begrijp me goed, ik ben hartstikke tevreden over zowel Reade als OIM, maar zo steek ik nou eenmaal in elkaar. Ik wilde vooruit, ook vanwege mijn verantwoordelijkheid voor mijn vrouw en zoontje. Geen gedoe. Geef me die prothese maar en ik ga weer aan de slag. Binnen een minuut nadat de prothese was aangemeten, ging ik er ook mee aan de wandel. Bijstellen? Het juiste schoeisel zoeken? Dat vogel ik zelf wel uit. Tsja … ik ben nou eenmaal een onafhankelijk persoon, die graag zelf het heft in eigen hand heeft. Zo stond ik ook in mijn revalidatie. Ik heb bijna elke therapeut bij Reade aangesproken. ‘Heb jij nog goede tips voor me?’, en dat heeft me nog veel waardevolle informatie opgeleverd ook. Iedereen is heel deskundig, maar samen weten ze nog meer dan dat ze beseffen.”