"Pijn bracht ik altijd in verband met een medische oorzaak, maar bij Reade kwam ik erachter dat het veel complexer is. In eerste instantie was ik dan ook wat verbaasd dat ik toegelaten werd tot het programma. In de eerste open informatiesessie zag ik de soms zichtbare pijn van anderen om me heen. Ach, dacht ik toen, zij hebben het veel erger dan ik. Toch waren er voor mij weinig andere opties. Nogmaals een operatie of een zenuwblokkade zag ik in feite niet zitten. Ik was dus ook blij dat ik werd toegelaten tot het pijnprogramma.”

Bijzonder inzicht

“De eerste sessies over hoe pijn werkt, en dat pijn wordt aangestuurd door je centrale zenuwstelsel waren voor mij opzienbarend. Confronterend ook. Op een gegeven moment werd een slide getoond over pijn bij mensen met hechtingsproblemen. Dat zij veel vaker last van pijn hadden omdat het lijf altijd in de alert-stand staat, spieren gespannen staan vanwege een voortdurend stresslevel. Dat je constant aan het ‘survivallen’ bent. Ik schoot vol, want ik heb inderdaad een hechtingsstoornis. Langzamerhand werd steeds duidelijker gemaakt dat chronische pijn meer oorzaken kan hebben dan strikt lichamelijke. Dat er sprake kan zijn van een verstoord pijnsignaal, dat het pijnsysteem in je hersenen verward is geraakt. De pijn is dus wel degelijk echt, maar de oorzaak is niet altijd mijn rug zélf. Voor mij was dat een heel bijzonder inzicht. Daardoor werd de pijn ook minder bedreigend. De doemscenario’s die ik had – dat ik later in een rolstoel terecht zou komen bijvoorbeeld – kon ik aan de kant zetten. En alleen al daarom ging de pijn minder hard schreeuwen, werd minder groots.”

Naar je lijf luisteren

“Ik was ook een tijdje boos. Na tien jaar pijn blijkt dat mijn centrale zenuwstelsel in veel gevallen de boosdoener is. Ik voelde me verraden door mijn eigen lijf, maar ook daar leer je mee omgaan. Je gaat beseffen dat je weer vriendjes moet worden met je lichaam, die geweldige machine die alles voor ons doet, maar waarmee je het contact bent kwijtgeraakt. Je leert weer naar je lijf, die enorme informatiebron, te luisteren en bewust te bewegen. Eigenlijk opnieuw te bewegen. Wat Reade biedt, is echt een heel bijzonder programma. En zo simpel eigenlijk. Ik kwam er binnen met de gedachte ‘nou, vertel maar hoe ik met mijn rug moet omgaan’. Het antwoord dat ik kreeg, kwam neer op ‘voel het zelf maar’. Ja, hoezo moet ik zelf naar mijn rug luisteren? Als ik achter m’n pc zit, wil ik nog weleens onderuitgezakt gaan zitten, dat is toch niet goed? Als dat voor mij goed voelde, moest ik dat gewoon doen. Heel bizar. Je krijgt de verantwoordelijkheid voor je lijf en je pijn.”

Pijn als ‘lastig jongetje’

“Zo leer je dus ook om je pijn te managen. Je komt er bijvoorbeeld achter dat er erg veel aandacht naar je zere plek gaat en dat je juist daardoor ook meer pijn voelt. Als ik nu weer uitstralingspijn in mijn linkerbeen heb, ga ik dus bewust aan mijn rechterbeen denken, dat maak ik in gedachten dan groter. Dat helpt. Ik ben mijn pijn gaan beschouwen als ‘lastig jongetje’. Ik bevraag de pijn meer, dus: ik heb weer pijn, is er iets aan de hand? Heb ik mijn rug te zwaar belast? Nee? Nou, dan is er dus weer sprake van een verkeerd signaal, kijken hoe we dat kunnen tegengaan. Je weet het daardoor beter te handelen, en het werkt: de strips met Paracetamol liggen al weken onaangetast in de fruitschaal.”

Vervolgstappen

“Los van het besef dat pijn wordt aangestuurd door mijn centrale zenuwstelsel is er tijdens de gesprekken bij Reade een heel systeem in kaart gebracht wat kan bijdragen aan de pijn. Ik heb bijvoorbeeld regelmatig slaapproblemen, kan moeilijk ‘nee’ zeggen en heb moeite mijn grenzen te bewaken. Ik ben toegelaten tot het vervolgprogramma, waar ik modules mag volgen die me kunnen helpen het beter te doen. Ik wou dat ik dit jaren geleden had kunnen doen, dat had me veel pijn bespaard!”