Michel: “Ja, ik ben er nog een van de oude garde die gerevalideerd heeft bij Revalidatie Instituut Muiderpoort (RIM), een van de voorlopers van Reade. Daar heb ik anderhalf jaar gelegen. Vervolgens ben ik vervolgens naar deze aangepaste woning verhuisd. Voor mijn ongeluk was ik belader bij KLM en had ik alleen maar de lagere school gedaan. Dat werk kon ik niet meer doen, dus ben ik gaan studeren. Tien jaar lang. Mavo, atheneum, praktijkdiploma boekhouden, MBA, SPD, noem het maar op. En in 1989 was het zover, ik kon bij KLM aan de slag als boekhouder. Vorig jaar ben ik gepensioneerd.”

Van sportman tot patiënt

“Niet dat ik al veel van mijn pensioen heb genoten. Want ik ben net weer thuis na zeven maanden revalideren bij Reade vanwege een grote ‘zwaailap-operatie’. Van m’n knie tot aan m’n bil lag ik open. Weet je, de eerste dertig jaar in mijn rolstoel heb ik nergens last van gehad. Ik was een fanatieke rolstoel-basketballer en ben overgestapt naar rolstoelmarathons en toertochten zoals Aken - Oegstgeest. Niet met een supersonische handbike van tegenwoordig, maar puur met de handen ‘rollen’. Ik heb zelfs de marathon van Amsterdam gewonnen. In feite was ik superfit. Maar toen ik zo’n tien jaar geleden stopte met sporten, begonnen de problemen. Decubitis op mijn bil, heup, stuit, een gebroken bovenbeen, fistels, geen pretje allemaal. Ik denk dat ik nu zo’n vier keer een revalidatieperiode bij Reade heb gehad. Waar ik overigens zeer tevreden over ben. De verpleging is gewoon heel goed en uiterst vriendelijk. Iedereen noemt me ook Michel, hartstikke leuk vind ik dat.”

Een mooi doel

“Niet zo lang geleden heeft Reade me voorgesteld om te beginnen met elektrostimulatie. Zo’n behandeling heb ik nu een paar keer gehad en het is in het begin echt vreemd. Veertig jaar lang geen beweging in je benen en dan gaan je spieren opeens werken. Heel apart. Maar door het trainen van de spieren en de betere doorbloeding hopen we de decubitusproblemen in de toekomst te voorkomen. Dat klinkt me als muziek in de oren. Daarom schaf ik voor thuisgebruik ook een elektrostimulator aan. Stel je voor: geen wonden en revalidatie meer! Dat zou grandioos zijn, want ik wil gaan toeren met m’n vriendin. Allerlei kasteeltjes bezoeken. Ja, genieten van mijn pensioen.”