Dwarslaesie

Een dwarslaesie kan ontstaat door bijvoorbeeld een ongeval, ontsteking, tumor of bloeding. De zenuwbanen in het ruggenmerg worden bij een dwarslaesie geheel of gedeeltelijk doorgesneden of afgekneld. Door zo’n beschadiging kunnen de hersenen geen signalen meer doorgeven aan of ontvangen van het lichaam (of een deel daarvan). 

De gevolgen van een dwarslaesie variëren en zijn afhankelijk van de plaats (hoogte) in het ruggenmerg en van de ernst van de beschadiging. Hoe hoger de dwarslaesie, hoe meer zenuwen er uitvallen en hoe groter de beperkingen. Bij een complete dwarslaesie zijn de zenuwen in het ruggenmerg geheel beschadigd en daardoor niet meer te genezen. Vanaf dat punt is er geen gevoel en beweging meer mogelijk. Een incomplete (partiële) dwarslaesie ontstaat door een gedeeltelijke beschadiging van het ruggenmerg. Bepaalde functies zijn nog te gebruiken en de kans op herstel is groter. 

Verlammingen in spieren en gevoelsverlies treden op onder de plaats van de beschadiging. Deze factoren bepalen o.a. of u rolstoelgebonden bent of niet. Naast problemen met bewegen en voelen kunt u last krijgen van ontregeling van uw darmen, blaas, bloeddruk, ademhaling en temperatuur. Ook de seksuele functies kunnen beschadigd raken door een dwarslaesie. Het ontstaan van een dwarslaesie leidt begrijpelijk tot veel verdriet. Voor zowel de lichamelijke als emotionele gevolgen van een dwarslaesie wordt bij Reade revalidatiebegeleiding geboden.

Wie komt in aanmerking voor behandeling?

Kinderen, jongeren of volwassenen met een dwarsleasie kunnen in aanmerking komen voor medisch specialistische revalidatiebehandeling bij Reade. Wij bieden behandeling voor zowel een incomplete als complete dwarslaesie, acute, chronische en secundaire problematiek. U krijgt de juiste zorg, op het juiste moment en op de juiste plaats, van een deskundig, nauw samenwerkend, multidisciplinair behandelteam. Het doel is optimaal herstel van uw functioneren, zelfredzaamheid en weer kunnen deelnemen aan voor u belangrijke activiteiten.

U heeft een verwijzing nodig van uw huisarts of een medisch specialist.

Op welke locaties kunt u terecht?

  • Hoofdlocatie Overtoom (kliniek en polikliniek)

Bekijk onze locaties.

Hoe ziet de behandeling eruit?

We bieden mogelijkheden voor zowel poliklinische als klinische revalidatie.

De behandeling is multidisciplinair en wordt uitgevoerd onder leiding van een revalidatiearts of physician assistant. Eerst worden uw mogelijkheden, beperkingen en wensen in kaart gebracht. Op basis daarvan stellen wij samen met u het revalidatieprogramma vast. Het doel van de revalidatiebehandeling is dat u uw leven weer zo goed en zelfstandig mogelijk kan inrichten en zo min mogelijk problemen ondervindt.

Lees meer over:

Welk wetenschappelijk onderzoek vindt er plaats?

Reade zet als eerste revalidatiecentrum in Nederland elektrostimulatie in als behandelmethode bij mensen met een dwarslaesie. Elektrostimulatie is een manier om via elektrische prikkels door de huid heen, zenuw- en/of spiervezels te stimuleren, waardoor spieren geactiveerd kunnen worden. Reade baseert zich hierbij op de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen en voert ook zelf wetenschappelijk onderzoek uit.

Er lopen momenteel drie onderzoekslijnen bij Reade, waaronder een lijn dwarslaesie en aangepast sporten.

Waar vindt u meer informatie?

Ga voor meer informatie over dwarslaesie naar:

Patiëntenverenigingen

  • Dwarslaesie Organisatie Nederland is een belangenvereniging voor mensen met een dwarslaesie, hun familie en vrienden. U kunt hier ook terecht voor nadere informatie over de gevolgen van een dwarslaesie.

Links

Momenteel wordt hard gewerkt aan de verdere invulling van deze website, binnenkort vindt u hier uitgebreide informatie over amputatie. Wenst u meer informatie te ontvangen? Mail dan naar communicatie@reade.nl

Wat zijn de wachttijden en kosten?

Blijf op de hoogte van de actuele wachttijden en lees meer over de tarieven en vergoedingen.