Lars: “Ik voelde direct dat mijn gevoel wegtrok. Ik was volledig bij bewustzijn en ‘zweefde naar beneden’; ik wist meteen dat het heel ernstig was. Daarbij functioneerde m’n middenrif niet meer mee, dus ik raakte in ademnood. Met de traumahelikopter ben ik toen naar VUmc gebracht. Het zag er niet goed uit. Het leek erop alsof ik een complete dwarslaesie had, maar achteraf bleek dat er nog wat ‘banen’ doorlopen zodat ik nog wat gevoel in mijn armen heb. De eerste week na het ongeluk denk je dan ‘ik heb het overleefd’, maar dan komt de impact. Ik leefde voor de sport, ik had mijn beweging nodig! En dan besef je dat je compleet afhankelijk bent. Ik kan mijn eigen drinken niet pakken of op mijn hoofd krabben als ik jeuk heb. Dat is heel heftig. Maar ook wel mijn grote drijfveer. Ik wil minder afhankelijk worden en mijn beroep als grafisch ontwerper weer oppakken. Ik kan nu een elektrische rolstoel vrij nauwkeurig bewegen, m’n hand wat draaien en op een muis klikken. Misschien dat ik straks met hoofdbesturing erbij weer aan de slag kan. Daar ga ik voor, want een serie kijken, krantje of boek lezen, is geen dagbesteding voor mij.”

Zo zelfstandig mogelijk

“Mijn revalidatie bij Reade is hierop gericht. Ik geef mijn doelstellingen aan en leg prioriteiten. Dat doen we in goed overleg waarbij je in het begin even aan elkaar moet wennen. Ik gaf aan dat ik weer zelfstandig wilde eten en dan krijg je oefeningen om je arm naar je mond te brengen. Zo letterlijk bedoelde ik dat niet. Aan de andere kant moet je ook wel praktisch blijven. Ik heb bijvoorbeeld vrij veel last van spasmen. Als ik dan in mijn rolstoel rijd en ik krijg een spasme, moet ik wel in staat zijn om de besturing stop te zetten, anders krijg je ongelukken.”

Weer een sportgevoel

“Nu wil ik mijn armen en schouderpartijen zo sterk mogelijk maken en Reade denkt daar duidelijk in mee. Daarbij hebben ze me aangeboden om op de fietsergometer te fietsen met elektrostimulatie. En dat is fantastisch! Daarmee worden m’n beenspieren weer getraind en dat komt voor mij het meest dichtbij werkelijk fysiek bewegen. M’n hartslag, bloedcirculatie en verbranding gaan omhoog, maar misschien wel net zo belangrijk: ik krijg er een boost van! Je hebt weer het idee dat je je lichaam enigszins op peil houdt en dat je niet alleen maar aan het aftakelen bent. Nu bekijken we of ik zo misschien ook mijn armen en rugspieren kan gaan trainen.”