“Toen ik één jaar was, werd geconstateerd dat ik een aangeboren aorta-klepstenose had. Die wetenschap en de zekerheid dat je in de toekomst een hartoperatie zal moeten ondergaan, draag je als klein meisje voortdurend met je mee. Je durft niet normaal te leven zoals andere kinderen. Rond mijn achtste kreeg ik steeds meer klachten. Ik was duizelig, vermoeid en benauwd. Durfde niet meer te gaan slapen, omdat ik bang was dood te gaan. Keer op keer zijn we naar het ziekenhuis gegaan: niks aan de hand. Achteraf denk ik dat het allemaal psychisch was. Op mijn dertiende was er echter wel aanleiding om in te grijpen: ik werd gedotterd. En twee jaar later volgde mijn eerste openhartoperatie. Toen ik uit het ziekenhuis ontslagen werd, dacht ik nog dat ik vijf weken later kon beginnen met mijn havo, als vervolg op het vmbo. Naïef ja.”

Aankomen en afvallen

“Ik was zo moe daarna. Wilde eigenlijk alleen maar binnen zitten en werd depressief. Toen ben ik gaan eten. In een jaar tijd ben ik 30 kilo aangekomen; uiteindelijk woog ik 90 kilo. Ondertussen was ik met de opleiding in- en outdoorstyling begonnen, maar stopte hiermee voor mijn stageperiode. Ik raakte in een sociaal isolement. Een paar maanden later zette ik de knop om. Ik zou eerst zelf gaan afvallen en als dat lukte zou ik mezelf belonen met een abonnement bij de sportschool. Met behulp van internetfilmpjes ging ik sporten en stopte min of meer met eten. Binnen no time vlogen de kilo’s eraf en werd ik eng mager. Toen mocht ik van mezelf naar de sportschool. Ook daar ging ik vijf tot zeven dagen per week flink tekeer. Ik begon mijn voeding af te wegen aan de hand van voedingswaarden en kwam zo weer wat op gewicht. Ik werd ook steeds sterker en daarom voelde het zo gezond en misschien een beetje verslavend op een positieve manier. Toch duwde ik mezelf steeds verder over de grens. Ik negeerde m’n lichaam. Hartklachten, dik, dun: het zit allemaal in je hoofd! Ja, ik ben wel een beetje zwart-wit”, zegt ze met een glimlach.

Laat maar komen

“Afgelopen maart was ik weer aan het sporten en merkte bij de cardio-oefeningen dat ik een rare hartslag had. Ik ben gewoon doorgegaan en na drie uur sporten, fietste ik doodleuk nog negen kilometer naar huis. ‘Het zit in je hoofd, Roos’ en ik was zo bang om weer terug te vallen naar dat meisje van acht jaar, dat niks meer durfde. Uiteindelijk bleek het toch mis te zijn. Na een echo en mri bleek dat ik weer geopereerd moest worden. Wat een tegenvaller! Toch had ik rotsvast vertrouwen dat ik er goed zou uitkomen. Mijn lichaam was inmiddels zoveel sterker dankzij de zware trainingen. Dat had ik nooit voor mogelijk gehouden.”

Weer de knop om

“In juli ben ik geopereerd en heb ik een biologische hartklep gekregen, van een rund. En mijn oude hartklep staat in een potje sterk water naast m’n bed. Ja, daar zie ik de grap wel van in. Na een week was ik weer thuis. Ik besloot voor hartrevalidatie bij Reade te kiezen. Juist omdat ik weer wilde beginnen met mijn krachttraining en ik gelezen had dat Reade een heel persoonlijke aanpak had. Op 12 oktober had ik mijn fietstest: m’n bloeddruk was te hoog. Er werd daarom contact opgenomen met mijn hartchirurg, maar de bloeddruk bleek geen restrictie. Ik kon verder met waar ik gebleven was met trainen en de rest van mijn dagelijkse bezigheden weer oppakken. Nou, dat was confronterend. Ik zette natuurlijk weer de knop om, met mij was niks aan de hand. Tot een oefening niet lukte. Mijn hele lijf ging trillen van de inspanning. Mijn fysiotherapeut keek me eens aan en vroeg me heel simpel of ik dacht dat ik goed bezig was. Toen werd het me even te veel. Ik was me ineens superbewust van wat er aan de hand was met mijn lichaam.”

Lastig proces

“Nu zit ik tien weken in het programma en het is ongelofelijk wat ik bereikt heb. Niet alleen op fysiek gebied, maar zeker ook mentaal. Ik ben verschrikkelijk liefdevol en begripvol begeleid. Argwanend, nuchter en gedreven als ik ben. ‘Lichaamsbewustwordingscursus’, ja doei, ik ben geen Zen-konijn! Maar jee, het heeft wel effect. Net als de gesprekken met de maatschappelijk werkster. Ik word steeds bewuster van mijn lichaam en voel nu eigenlijk pas die vermoeidheid die diep in mij zit. Misschien hebben ze wel een punt dat mijn lichaam overbelast was en dat ik daar niet naar geluisterd heb. Dat ik echt moet herstellen en grenzen moet leren accepteren. Dat ik moet leren ontspannen. Maar dat is lastig. Ik voel aan mijn lijf dat het zo is, maar ik moet daar nog beter mijn weg in vinden. Want die ‘oude Roos’, die juist grenzen wil verleggen en benieuwd is wat er met haar lichaam gebeurt als ze wel volle bak aan de slag gaat, is er ook nog steeds.”