“Ik werkte als assistent director voor IDTV mee aan ‘Wie is de mol?’. Het was een snel leven waarin – ook door mijn onzekerheid – veel draaide om de buitenkant. Ons leven leek met de komst van de tweede helemaal af. Ik zag ons al met haar in de nieuwe kinderwagen door de wijk lopen. Maar dat werd ineens anders.”

Een ander beeld

“Het besef van wat me was overkomen, kwam langzaam. Ik ben hier zo weer weg, dacht ik. Ik weet nog dat een vrouw in het ziekenhuis tegen me zei dat het fijn was dat we er nog waren. Ik schrok me rot. Dat je dood kon gaan aan een herseninfarct was nog niet eens bij me opgekomen. De confrontatie met mijn nieuwe ik was heftig. In de spiegel werd ik aangekeken door iemand met een halfzijdige verlamming. Ook bij Reade Revalidatie dacht ik binnen een paar weken weer weg te zijn. Me totaal niet realiserend dat ik niet rennend maar met een stok de tent zou verlaten.”

Nieuw leven

“Dat mijn dochtertje net was geboren, gaf me zowel stimulans als afleiding. Ze lag in de Reade-kliniek samen met me op een kamer. Mijn  vriend mocht er ook bij zijn. Een luxepositie, want anders dan mijn mede-revalidanten behield ik een eigen structuur. Voor haar wilde ik alle therapieën doen. Eigenlijk ging mijn leven daarmee door. Het ergste vond ik het om te horen wat ik misschien allemaal niet meer zou kunnen. Niet meer autorijden, fietsen op een tweewieler, hardlopen. Dat heeft me veel verdriet gebracht. En tegelijk dacht ik: ‘Dat zullen we nog wel eens zien’.”

Het wordt wél beter

“Toen ik wegging bij Reade begon ik aan mijn tweede leven. Waarin ik mezelf duidelijke en zeer uitdagende doelen stelde. Met behulp van mijn vader – die vroeger sportleraar was – en vrienden werkte ik aan de toekomst. Er kwam vooruitgang en dat stimuleerde me om verder te gaan. Met mindfullness om rust te vinden. En paardrijden om kracht te vinden voor het herstel van mijn balans. Het werkte. De eerste keer dat ik op een snowboard zelfstandig een afdaling maakte, had ik de tranen in mijn ogen. Inmiddels kan ik weer veel, autorijden of zelfs fietsen op een gewone fiets. Maar dat laatste doe ik voorlopig nog niet in de stad. Tegen mensen die een herseninfarct krijgen zou ik heel graag willen zeggen dat het misschien nooit meer helemaal goed komt, maar dat het wel beter wordt. Dat heb ik te weinig gehoord terwijl het echt zo is. Dat gaat langzaam, het heeft mij ook zeven jaar gekost voor ik dit allemaal weer kon.”

De nieuwe Daniëlle

“Als dit me niet was overkomen, dan was ik waarschijnlijk op dezelfde voet verdergegaan. Nu ben ik de Daniëlle met een handicap die op een driewieler haar kinderen van school haalt en ervan geniet dat ze daarna met een kluwen kinderen de wijk doorfietst. Sterk, krachtig, zelfverzekerd en heel sportief. Ik ken hier iedereen en voel me niet meer ongemakkelijk als ik in een joggingbroek door de wijk loop. Ja, ik wil nog wel verbeteren en werk daar nog dagelijks aan. In het begin had ik vooral last van de angst, de onzekerheid dat het weer kan gebeuren. Dat is nu een stuk minder, in die zin dat ik weet dat het altijd een zwakke plek zal zijn. Maar tijd geeft ook vertrouwen. Dus ik kan wel zeggen dat ik al een half jaar geen paniekaanval meer gehad heb en dat is heel fijn. Het grootste restverschijnsel nu is eigenlijk de vermoeidheid. Met heel goed plannen en overdag een half uurtje slapen, is daar echter prima mee te leven.”