Neuromusculaire aandoeningen (NMA)

Neuromusculaire aandoeningen (NMA) is een verzamelnaam voor een groot aantal ziekten van de spieren zelf (spierziekten) of van de zenuwen die de spieren aansturen. Hierdoor kunnen de spieren niet of niet voldoende functioneren en nemen verschillende lichaamsfuncties geleidelijk af. Een andere naam voor spierziekte is myopathie, een ziekte van alleen de zenuwen wordt ook wel neuropathie genoemd. Mensen met deze aandoeningen hebben vaak krachtsverlies in de armen en benen. Ook kunnen zij last hebben van vermoeidheid, pijn in gewrichten en/of spieren, hebben zij minder uithoudingsvermogen en in sommige gevallen problemen met slikken of ademhalen. Wanneer de zenuwen aangedaan zijn is er soms ook sprake van een veranderd gevoel of tintelingen en een verandering in de spierspanning (spasticiteit). Omdat deze aandoeningen allemaal erg zeldzaam zijn, werken we bij Reade Revalidatie met een vast gespecialiseerd NMA-team.

Wie komt in aanmerking voor behandeling?

Kinderen, jongeren of volwassenen die door een ziekte, ongeval of aangeboren aandoening beperkt zijn geraakt, kunnen in aanmerking komen voor medisch specialistische revalidatie bij Reade Revalidatie. U krijgt de juiste zorg, op het juiste moment en op de juiste plaats, van een deskundig, nauw samenwerkend, multidisciplinair behandelteam. De behandeling wordt uitgevoerd onder leiding van een revalidatiearts of physician assistant. Het doel is optimaal herstel van uw functioneren, zelfredzaamheid en weer kunnen deelnemen aan voor u belangrijke activiteiten.

U heeft een verwijzing nodig van uw huisarts of een medisch specialist.

Op welke locaties kunt u terecht?

Gespecialiseerde behandelteams van Reade vindt u op de volgende locatie:

  • Hoofdlocatie Overtoom (kliniek en polikliniek)

Bekijk onze locaties.

Hoe ziet de behandeling eruit?

We bieden mogelijkheden voor zowel poliklinische als klinische revalidatie. De behandeling is multidisciplinair en wordt uitgevoerd onder leiding van een revalidatiearts of physician assistant. Eerst worden uw mogelijkheden, beperkingen en wensen in kaart gebracht. Op basis daarvan stellen wij samen met u het revalidatieprogramma vast en doen we er alles aan doen om problemen in het dagelijks leven te verminderen of weg te nemen. Het doel van de revalidatiebehandeling is dat u uw leven weer zo goed en zelfstandig mogelijk kan inrichten.

Binnen de diagnose neuromusculaire aandoeningen (NMA) biedt Reade de volgende behandelingen:

Waar vindt u meer informatie?

Ga voor meer informatie over neuromusculaire aandoeningen naar:

Patiëntverenigingen

 

Momenteel wordt hard gewerkt aan de verdere invulling van deze website, binnenkort vindt u hier uitgebreide informatie over neuromusculaire aandoeningen. Wenst u meer informatie te ontvangen? Mail dan naar communicatie@reade.nl.

Wat zijn de wachttijden en kosten?

Blijf op de hoogte van de actuele wachttijden en lees meer over de tarieven en vergoedingen.