Martin: “Uiteindelijk hield ik er één verlamd been aan over, maar kon ik gelukkig met behulp van een beugel nog wel lopen. Vervolgens hebben mijn ouders er uren aan besteed om mij te leren zwemmen en fietsen, met als resultaat dat ik een redelijk normale jeugd heb gehad. Je weet eigenlijk niet beter.”

Ik zat er doorheen

“Na mijn elektronica-opleiding ben ik gaan werken. In die tijd liet ik me ook gewoon niet remmen: ik wilde bijvoorbeeld snowboarden. Uiteindelijk heb ik iemand gevonden die me dat wilde leren en jawel hoor, na twintig lessen was ik zo ver dat ik de berg in Oostenrijk af kon. Helemaal geweldig! Zo heb ik jaren geleefd alsof er niks aan de hand was. Totdat ik me zo’n vijf jaar geleden steeds beroerder ging voelen. Ik stak natuurlijk mijn ‘kop in het zand’ en weet het aan mijn slechte conditie. Uiteindelijk ben ik toch maar naar de huisarts gegaan. Ik had een extreem hoge bloeddruk en een vergroot hart. Het devies was ‘rustig aan doen’ en ik kreeg een berg medicijnen. Een half jaar later zat ik er compleet doorheen, vooral geestelijk. Ik was zwaar depressief. Op aandringen van mijn vrouw Claudia heb ik toen wat gesprekken met een psycholoog gevoerd. Die kwam tot de conclusie dat ik een burn-out had. Ik? Waarvan dan?”

Roofbouw

“Toen besloot ik zo’n twee jaar geleden naar Reade te gaan want het ging gewoon niet meer, ook lichamelijk niet. Ik kwam al twintig jaar bij Reade voor mijn been en beugel, maar eerlijk gezegd was er sporadisch contact. Nu wilde ik gewoon de mening van mijn revalidatiearts horen. Nou, dat was verrassend! Zij kwam al snel tot de conclusie dat ik mogelijk het postpoliosyndroom (PPS) had. Er volgden onderzoeken in het AMC en jawel hoor. Niks burnout, maar PPS. De zenuwtakjes die na de polio waren gevormd begonnen geleidelijk aan hun functie verliezen. En dat ik maar door was gegaan en een soort van roofbouw op mijn lichaam had gepleegd, had daarbij niet geholpen.”

Omgaan met tegenslagen

“De rolstoel was voor mij onvermijdelijk. Nu kan ik nog wel wat lopen, maar ik mag mijn vermoeidheidsgrenzen absoluut niet overschrijden. Ik kwam in het behandelprogramma bij Reade terecht: maatschappelijk werk, fysiotherapie, ergotherapie, psycholoog, noem het maar op. Ik werd steeds fitter. En toen moest ik bekend worden met de rolstoel … Tsja. Als kind heb ik al geleerd om om te gaan met tegenslagen, dus dit accepteerde ik ook maar, anders heb je alleen jezelf ermee. Maar goed. Ik in een rolstoel? Dan wil ik er ook alles mee kunnen doen! En daar was mijn ergotherapeut fantastisch in. Hup, de tram in, kijk maar eens hoe het gaat. Wil jij met je rolstoel de roltrap op en af? Nou, dan gaan we dat toch oefenen!”

Anderen helpen

“Het gaat nu steeds beter met me, mijn bloeddruk is omlaag en ik ben 23 kilo afgevallen. Ik blijf m’n dingen doen, maar dan wel beheerst. Ja, ik weet dat de polio tot vlak onder mijn borst zit, maar we zien wel wat de toekomst brengt. Ik ben weliswaar volledig afgekeurd, maar ik ga me niet opsluiten. Ik ben bieb-vader op de basisschool van mijn dochter Lotte en heb ook twee ‘leeskindjes’. Dat blijf ik doen ook al gaat Lotte volgend jaar naar de middelbare school. En Reade heeft me gevraagd of ik als ervaringsdeskundige bij hen aan de slag wil. Dat doe ik graag! Ik weet hoe moeilijk het proces soms kan zijn en als ik iemand met mijn ervaringen kan helpen, dan zal ik mijn uiterste best doen.”