In 1991 kreeg Cleo, na twee jaar onderzoek, te horen dat ze reumatoïde artritis had. Gaande de jaren bleek het een zeer agressieve, destructieve vorm te zijn. Haar leven stond op z’n kop. Ze deed op Europees topniveau aan twirling en wilde een dansopleiding gaan volgen. Dat werd de pabo. Want ze was ook dol op kinderen. Maar na een aantal jaren voor de klas te hebben gestaan, moest ze ook dat opgeven. Ze werd volledig afgekeurd en begon zich af te vragen wat haar leven nog waard was.

De voorzichtige aanpak

Cleo: “Je moet dit ook in de tijd plaatsen. Het is onvoorstelbaar wat er in de afgelopen 20 jaar veranderd is in de reumazorg. Bij mij werd nog de ‘voorzichtige’ aanpak gehanteerd: milde medicijnen en ziekenhuisopnames van zet tot acht weken om maar te rusten. De eerste tien jaren van mijn behandeling hadden dus ook totaal geen effect. Al mijn gewrichten werden aangetast op mijn heupen na, van voorvoet tot kaakkopjes. Ik heb met helse pijnen rondgelopen.”

Reeks van operaties

“Toch liet ik me niet tegenhouden. Ik wilde juist alles uit het leven halen wat er te halen viel. Maar in 2006 knapte er een pees in mijn duim, wat het begin was van drie polsoperaties en een elleboogoperatie in twee jaar. Toen kwam ik mezelf wel tegen. Ik werd afgekeurd en viel in een groot gat. Ik vroeg me echt af wat het leven me nog te bieden had. In de jaren daarna mislukte ook nog eens een schouderoperatie. Ja, ik had een mooie nieuwe schouderprothese alleen kon ik mijn arm niet meer bewegen. Gelukkig is die na intensieve revalidatie weer volledig hersteld.”

Niet meer lopen

“In 2013 kwam een ommekeer. Ik kreeg Rituximab toegediend, biological nummer zoveel, dacht ik nog. Maar zowaar, ik doe het er geweldig op! Mijn bezinksel is nog nooit zo laag geweest. Dus ik ben helemaal happy. Maar de euforie die ik toen ook had, was van korte duur. In 2014 werd ik geopereerd aan een hernia. Alleen had men daar, in de OK van het ziekenhuis, niet in de gaten dat ik een reumapatiënt was. Ik werd op een standaard manier op de operatietafel geplaatst waardoor ik dusdanige schade opliep dat ik niet meer kon lopen. Zodoende kreeg ik Reade van een andere kant te zien: ik werd opgenomen in de kliniek aan de Overtoom. Ik vroeg me werkelijk af: hoe kom ik hier nu weer uit?”

Positief in het leven

“Ik heb daar uiteindelijk drieënhalve maand gerevalideerd. En uiteindelijk kon ik de elektrische rolstoel aan de kant zetten, ik kon weer lopen! Maar dat is niet zonder slag of stoot gegaan. Ik zat fysiek en geestelijk min of meer aan de grond. Achteraf zie ik het als een heel leerzame periode; dat het mijn lotsbestemming was. Het leven is wat er op dat moment gebeurt en je moet het accepteren zoals het zich aandient. Niet alleen heb ik bij Reade weer opnieuw leren lopen; ik heb er ook fijne gesprekken gevoerd die ervoor hebben gezorgd dat ik nu heel anders in het leven sta, veel positiever. Ik had daarbij het geluk dat de kunstenaressen van het collectief Crying Cowboys mij wilden portretteren in hun portrettenserie Drooomwerk. Wat een geweldige meiden zijn dat. Zo heb ik daar aan de Overtoom weer mijn kracht hervonden.”