Rijschool

Autorijden maakt mensen mobiel en dat betekent voor velen vrijheid. Maar kun je ook met een lichamelijke of geestelijke beperking zelfstandig de weg op? In de meeste gevallen kan dat. Rijschool Reade is al meer dan 40 jaar gespecialiseerd in het geven van aangepaste rijlessen aan mensen met een beperking. We gaan uit van de mogelijkheden. Of u nu een amputatie heeft, niet-aangeboren hersenletsel, dwarslaesie of welke andere beperking dan ook.

Rijlessen op maat

U kunt onze rijlessen voor verschillende doeleinden volgen. Bijvoorbeeld om weer te wennen aan het verkeer, om te leren rijden met een aangepaste auto of het behalen van een compleet rijbewijs. Samen met u kijken we eerst naar uw mogelijkheden en uw specifieke behoeften en wensen. Vervolgens stellen wij, samen met u, uw persoonlijke doelen vast.

Onze lesauto’s zijn voorzien van een automaat en zijn modulair aan te passen aan vrijwel elke beperking. Denk bijvoorbeeld aan remmen en gas geven op het stuur, rijden met een linker gaspedaal, instelbare rem-/stuurinrichting op beschikbare spierkracht en spiegelaanpassingen.

Ook voor niet-Reade cliënten
De rijschool heeft zich lange tijd alleen gericht op cliënten van Reade. Sinds 2008 zet zij haar expertise echter in voor alle mensen met een beperking die (opnieuw) willen leren autorijden. Autorijden is zo voor iedereen met een beperking mogelijk!

Rijopleiding in stappen: de RIS methodiek

Rijschool Reade maakt gebruik van de zogenaamde RIS opleidings- methodiek. RIS staat voor Rijopleiding in Stappen. Dit is een methodiek waarbij u steeds een stap verder gaat zodra u de vorige stap voldoende beheerst. Iedere module wordt afgesloten door een toets. Hiermee bent u beter voorbereid op deelname aan het verkeer.

Lestijden en locaties

U kunt rijlessen volgen van een uur of anderhalf uur. De lessen worden gegeven van maandag tot en met zaterdag tussen 9.00 en 20.00 uur. Rijschool Reade rijdt in de regio Amsterdam, Haarlem, Almere en Alkmaar. U kiest zelf de locatie waar we u ophalen en weer terugbrengen.

Tarieven

De kosten zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie en wensen. Vaak worden rijlessen helemaal of gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekeraar, het UWV of de gemeente (in het kader van de Wmo). We raden u aan om bij deze instanties te informeren naar de mogelijkheden. Revalideert u bij Reade? Neem contact op met uw revalidatiearts voor een aanmelding.

Indien er speciale aanpassingen gemaakt moeten worden, worden deze kosten niet berekend, wel is er een bedrag van € 53,50 bij de passing verschuldigd.

Categorie  Tarief  
Intake € 55,-

Categorie 1
(Geen aanpassing en BTS) 

€ 55,-
Categorie 2 
(Linker gaspedaal)
€ 60,-
Categorie 3 
(Kniegas links of rechts, remslof links
of rechts, pedaalbrug)
€ 70,- 
Categorie 4
(Rem/gas schijf links of rechts,
kantelpedaal, alle overige aanpassingen)
€ 80,-
Categorie 5 
(Joystick besturing, fietsstuur)
€ 55,- 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Tarieven per 1 mei 2017Autoaanpassingen

De rijschool heeft op het gebied van autoaanpassingen een samenwerking met Ellermeyer. Ellermeyer Techniek past elke auto aan zodat iedere automobilist met een beperking zelfstandig kan rijden. Zonder hulp in en uit de auto komen is daar een belangrijk onderdeel van. Met goed doordachte oplossingen zorgen zij voor uw mobiele vrijheid op een veilige en verantwoorde manier.

Beschikbare autoaanpassingen

 • Bediening linkervoet
 • Linker gaspedaal
 • Volledige handbediening
 • Stuurknoppen met en zonder knopbediening
 • Richtingaanwijzers instelbaar op verschillende plaatsen bij het stuur
 • Kniegas
 • Remslof
 • Pedaalbrug
 • Gas / rem schuif
 • Extra rembekrachtiging
 • Joystick besturing (Paravan)
 • Fietsstuur (Paravan)

 Kijk voor meer informatie over autoaanpassingen op de website van Ellermeyer Techniek.

Verklaring van geschiktheid

Voor het vernieuwen of veranderen van uw rijbewijs hebt u een Eigen Verklaring (Medische Verklaring) nodig. U kunt deze Eigen Verklaring kopen (€ 33,80) bij:

 • uw gemeente
 • het CBR
 • bij uw rij-instructeur

Voor meer informatie over deze verklaring kunt u ook de brochure: De verklaring van geschiktheid na een rijtest van het CBR downloaden.

Contact en aanmelden

Wilt u meer weten over Rijschool Reade of wilt u zich direct aanmelden? Neem contact op met het secretariaat van Rijschool Reade:

T (020) - 607 18 43
E rijschool@reade.nl

Bezoekadres 
Rijschool Reade 
Overtoom 283 
1054 HW Amsterdam

Postadres
Rijschool Reade
Postbus 58271
1040 HG Amsterdam