Neem contact op (020) 607 16 07
Inloggen

Nieuws 2011

Inhoudsopgave

  Deelnemers gezocht voor nieuw onderzoek naar oefentherapie bij artrose en comorbiditeit (15122011)

  Vanaf 1 december start in Reade, locatie Dr. Jan van Breemenstraat een groot onderzoek naar het effect van een nieuwe behandelstrategie voor oefentherapie voor patiënten met knieartrose en een nevenaandoening (comorbiditeit): het COOA-onderzoek. Wij zoeken hiervoor patiënten met knieartrose en tenminste één van de volgende comorbiditeiten: hartproblematiek, diabetes type 2, COPD en overgewicht.

   
  Geïnteresseerd? Klik hier voor meer informatie. 

  Wie nomineert u voor de Peter Koppe Kwaliteitsprijs? (15122011)

  Op 23 maart 2012 wordt voor de derde keer de Peter Koppe Kwaliteitsprijs uitgereikt aan een medewerker of een groep van medewerkers van Reade, die zich in 2011 buitengewoon verdienstelijk hebben gemaakt voor verbetering van de kwaliteit van onze cliëntenzorg.

   
  Kent u zo’n medewerker of een groep medewerkers van Reade? Tot 13 februari 2012 kunt u ze nomineren. 
   
  In 2009 is deze kwaliteitsprijs voor de eerste keer uitgereikt aan en vernoemd naar Peter Koppe zelf vanwege zijn grote verdienste voor Reade op het gebied van het verbeteren van de kwaliteit voor onze cliënten. In 2010 werd de prijs uitgereikt aan het handenteam, cluster reumarevalidatie en de leerlijn handicapbeleving, cluster scholen. 
   
  De prijs bestaat uit een replica van de sculptuur van de Peter Koppe kwaliteitsprijs, ontworpen door kunstenaar Noud Verhave. Daarnaast krijgt de winnaar een geldbedrag te besteden aan verbetering van de cliëntenzorg in Reade. Zo heeft vorig jaar de leerlijn handicapbeleving van het prijzengeld een prachtige informatiefilm laten maken over de leerlijn. Het handenteam gaat ervan op werkbezoek naar het buitenland en laat het Reumahandboek vertalen naar het Engels. 
   
  Er zijn een aantal criteria aan de hand waarvan de aangestelde jury de prijs toekent:
  • dankzij het werk van de genomineerde is de cliëntenzorg aantoonbaar verbeterd,
  • het werk is overdraagbaar naar andere afdelingen of doelgroepen,
  • de bijdrage is van uitzonderlijke aard, dus meer gedaan dan gewoon goed je werk doen,
  • en het werk van de genomineerde is een inspirerend voorbeeld voor anderen. 
  Kent u dus iemand of een groep van medewerkers van Reade, die in aanmerking komt voor deze prijs, geef ze dan op via het aanmeldingsformulier te verkrijgen bij receptie, internet en intranet.
   
  Voor meer informatie: Cees van Dijk, cees.v.dijk@reade.nl

  Agressieve behandeling van reuma niet altijd beter (STREAM Studie) (13122011)

  Recent hebben diverse onderzoeken ook uit Nederland aangetoond dat een zo vroeg mogelijke intensieve behandeling van patiënten met gewrichtsreuma (reumatoïde artritis, RA) leidt tot minder schade aan de gewrichten en een betere functie dan wanneer er langer gewacht wordt of minder intensief behandeld. In 2010 zijn er nieuwe internationale criteria opgesteld voor RA, zodat ook patiënten met slechts weinig aangedane gewrichten als RA kunnen worden beschouwd en dan al heel vroeg kunnen worden behandeld.

   
  In een studie van nieuwe patiënten met slechts enkele (2-5) aangedane gewrichten hebben reumatologen van Reade in samenwerking met VUmc bekeken of agressieve behandeling met als doel het geheel tot rust brengen van de ziekte een beter resultaat geeft dan de gebruikelijke behandeling. De agressieve behandeling bestond uit een combinatie van medicatie met o.a. methotrexaat en adalimumab, en deze werd elke 3 maanden aangepast als de ziekte niet geheel rustig was. Na twee jaar bleek de schade in beide groepen gemiddeld laag, en de functie van de gewrichten goed.
   
  Onderzoeksleider reumatoloog van Schaardenburg: “over het algemeen zijn de resultaten in beide groepen zeer goed, terwijl we verwacht hadden een duidelijk verschil tussen de groepen te vinden. Het blijkt daarom niet eenvoudig mogelijk het resultaat van de behandeling bij patiënten met weinig aangedane gewrichten verder te verbeteren door agressieve behandeling, terwijl de bijwerkingen daarbij wel toenemen en de kosten aanzienlijk hoger zijn. Opmerkelijk was verder dat ondanks de vroege behandeling en intensieve monitoring in de agressief behandelde groep een aantal patiënten uit deze groep toch nog forse gewrichtsschade opliep binnen twee jaar.”
   
  Om nog betere resultaten te halen bij nieuwe reumapatiënten met weinig ontstoken gewrichten zal in de toekomst gezocht worden naar aanvullende kenmerken die het beloop voorspellen, zodat er gerichter op individuele kenmerken kan worden behandeld.
   
  Meer informatie : d.v.schaardenburg@reade.nl

  Onderwijs en revalidatie onder één NIEUW dak (02122011)

  Reade werkt alweer geruime tijd (met plezier en succes) samen met Stichting Orion op verschillende Orion scholen in Amsterdam. Voor Mytylschool Amsterdam en Reade wordt momenteel een nieuwe moderne locatie gebouwd in Amsterdam Zuid-Oost voor onderwijs en zorg. De nieuwbouw wordt voorzien van de nieuwste mogelijkheden voor behandeling en onderzoek. Met, in het oog springend, een zwembad en looplaboratorium. De oplevering staat gepland in het eerste kwartaal van 2013. Op 8 maart 2012 is de 1e steenlegging van het nieuwe gebouw.

   
  Op de mytylschool zijn nu twee gespecialiseerde kinderrevalidatieteams werkzaam. De behandelprogramma’s richten zich met name op kinderen in de leeftijdsgroep van 4 tot 20 jaar met de diagnoses CP, NAH, NMA, congenitale aandoeningen van het bewegingsapparaat en de kinderen met een multipele complexe handicap (IBL).
   
  Bekijk ook eens de website van Mytylschool Amsterdam.
   

  Symposium “Holistic Neuropsychological Rehabilitation: Changing Views” groot succes (08122011)

  Op vrijdag 25 november hebben 130 professionals (met name psychologen en revalidatieartsen) het internationale symposium “Holistic Neuropsychological Rehabilitation: Changing Views” bijgewoond. Het symposium werd georganiseerd door het team Intensieve Neurorevalidatie van Reade. Sprekers en deelnemers waren afkomstig uit de Verenigde Staten, Engeland, Duitsland, Finland, België, Zwitserland, Denemarken, Schotland, Italië en, uiteraard, Nederland. 

   
  Tijdens het symposium werden veel positieve geluiden gehoord, zowel over de inhoud van de presentaties als over de organisatie. Zowel voor als na het symposium hield het team Intensieve Neurorevalidatie een bijeenkomst met een internationaal gezelschap van sprekers en genodigden, gericht op uitwisseling van ideeën en praktijk, om daarmee de visie op de uitvoering van holistische neuropsychologische revalidatie verder te ontwikkelen. Hieruit kwamen werkgroepen voort, die verschillende specifieke thema’s verder zullen uitwerken.
   
  Meer informatie:
  Team Intensieve Neuro Revalidatie (inr@reade.nl).

  Handenteam Reade brengt 'Het Reumahandboek' uit (28112011)

  Het handenteam Reade heeft “Het Reumahandboek” uitgebracht. Het boek is een complete verzameling van protocollen, oefeningen en achtergrond informatie voor de behandeling van de reumatische hand.  

  Het is een uniek, evidence based naslagwerk voor onder andere (hand) fysiotherapeuten en (hand) ergotherapeuten, maar zeker ook geschikt als naslag werk voor artsen en onderzoekers die zorg bieden aan patiënten met reumatische handklachten.
   
  In het boek zijn zowel de conservatieve als post-operatieve behandelprotocollen beschreven van handafwijkingen die voorkomen bij Reumatoide artritis, artrose , diabetes mellitus en overige chronische aandoeningen. Hierbij kunt u denken aan swanneck deformiteiten, tendovaginitis stenosans, carpaal tunnel syndroom en andere veel voorkomende klachten bij de reumatische hand. Naast protocollen vind u ook een uitgebreide handobservatie/-meting en zeer bruikbare handoefeningen.
   
  De kosten zijn 50 euro. Te bestellen via handenteam@reade.nl.

  Reade wederom in de prijzen! Margot Vermeulen wint innovatieprijs 2011 van Kennisnetwerk CVA NL (16112011)

  Margot Vermeulen, logopedist bij Reade, heeft op het jaarlijkse symposium van het Kennisnetwerk CVA NL met haar  posterpresentatie ‘Mijnboodschappenlijst.nl’ de innovatieprijs 2011 gewonnen voor  "beste zorginnovatie". Het symposium vond plaats op vrijdag 11 november in Nijmegen. Het thema was' Vorderingen in de CVA-zorg'. Margot heeft als prijs een prachtig kunstwerk ontvangen, ontworpen door beeldend kunstenares Dorine Beusmans.

   
  Tijdens het symposium werden nieuwe inzichten gepresenteerd gericht op zowel de inhoud, als de organisatie van zorg voor CVA patiënten. De voordrachten waren interessant voor een ieder die werkt met mensen met een beroerte. Het symposium werd door 300 deelnemers uit het hele land bezocht .
   
  Wij feliciteren Margot met deze mooie prestatie!
   
  Bekijk hier de website Mijnboodschappenlijst.nl.

  Slimme website biedt hulp aan mensen met Afasie (14112011)

  Het idee voor Mijnboodschappenlijst.nl is ontstaan tijdens het zeer intensieve revalidatietraject van Ernst Lanser. Samen met logopedist Margot Vermeulen van Reade heeft Ernst de website ontwikkeld, gebouwd en doorontwikkeld. Margot: "Op de website kunnen mensen met afasie een boodschappenlijst samenstellen met behulp van plaatjes van producten. De website is ook geschikt voor mensen die moeite hebben met bijvoorbeeld het vinden van woorden, schrijven of het geheugen. En omdat de plaatjes zijn voorzien van tekst én geluid, is het zelfs voor mensen die niet kunnen lezen een professioneel hulpmiddel. De website is pas een maand online en nu al zijn er ruim 70 gebruikers!"

   
  Ernst Lanser is 26 jaar en heeft sinds zijn ongeluk in 2008 hersenletsel met als gevolg een afasie. Vóór zijn ongeluk deed hij de opleiding Interactieve Media bij de Hogeschool van Amsterdam. Na 3 jaar revalideren is hij in september jl. met zijn 4e studiejaar begonnen. Mijnboodschappenlijst.nl is weer een prachtig voorbeeld van co-creatie.
   
  Informatie: Margot Vermeulen (m.vermeulen@reade.nl)

  Thomas Janssen wint prijs voor beste wetenschappelijke presentatie (11112011)

  Thomas Janssen heeft op het jaarlijkse congres van de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen (VRA) de prijs voor beste wetenschappelijke presentatie gewonnen. Een fantastische prestatie! Het congres vond plaats op 3 en 4 november in Ermelo, het thema was 'samenwerken'. Tijdens de najaarsdagen van de NVR, de beroepsvereniging voor reumatologen, won Jesper Knoop eerder dit jaar de prijs al voor beste posterpresentatie. 

   
  Thomas deed samen met Christof Smit, Janneke Stolwijk, Sonja de Groot en studenten Bewegingswetenschappen Maremka Zwinkels en Tim van Dijk onderzoek naar het stimuleren van de verlamde bil- en beenspieren van mensen met een dwarslaesie om zo de zitdrukverdeling, de doorbloeding en de zuurstoftoevoer te verbeteren en daarmee het risico op doorzitplekken te verminderen.  De titel van zijn winnende presentatie is “Gluteal Blood Flow and Oxygenation during Pressure Relief Movements and Muscle Activation in Wheelchair Users". De presentatie is hier te downloaden. 
   
  Elk jaar organiseert de VRA een congres waarin onderzoekers op gebied van revalidatie zowel mondelinge- als posterpresentaties houden. De VRA stelt twee prijzen beschikbaar: één voor de beste mondelinge presentatie en één voor beste posterpresentatie. De beoordelingscriteria zijn: is het onderzoek origineel (nieuw), hoe hoog is de praktijkrelevantie, is de vraagstelling duidelijk, is het onderzoek helder en geeft het antwoord op de onderzoeksvraag, is de presentatie professioneel en van hoge kwaliteit. 
   
  Naast Thomas waren er nog veel andere onderzoekers van Reade aanwezig tijdens het VRA congres; Jesper Knoop met twee 2 posters, Jasmijn Holla met twee posters, Aleid de Rooij met één poster, Helga Habelfehlner (ex-collega Reade met het onderzoek wat zij in Reade heeft uitgevoerd) met één poster en Agnes Hoeksma en het handenteam een workshop over de reumatische hand.

  Januari 2012 start weer een m-Cimt-BiT groep "Beestenfeest" (10112011)

  In de laatste week van januari 2012 start weer een nieuwe groep "Beestenfeest", m-Cimt-BiT voor kinderen. De Beestenfeest groep is een intensieve oefengroep voor kinderen van 2 tot 8 jaar met een hersenbeschadiging die een arm duidelijk minder goed gebruiken dan de andere arm. De eerste 6 weken wordt geoefend met een sling om de niet-aangedane arm, (CIMT 'Constraint Induced Movement Therapie') waarna de kinderen 2 weken bimanueel (BIT) oefenen om de geleerde vaardigheden in  praktijk te brengen. Voor e groep van januari zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. 

   
  Vragen
  Revalidatiearts Jessica Warnink  j.warnink@reade.nl of ergotherapeut Joke Stieltjes j.stieltjes@reade.nl, T 020 607 18 30 locatie Overtoom
   
  Revalidatiearts Lieseke van Dijk lvdijk@tyltyl.nl of ergotherapeut Lia Bakker lbakker@tyltyl.nl, T 020 398 77 55 locatie De Mytylschool Amsterdam

  ReumaBeweegdag 2011 groot succes! (03112011)

  De ReumaBeweegdag 2011 was een groot succes! Er zijn ruim 400 bezoekers gekomen naar de Sporthallen Zuid (100 meer dan vorig jaar). De verschillende presentaties en workshops waren dus zeer goed bezocht. Het viel op dat tijdens de cooling down van Annamarie Thomas er nog steeds veel mensen actief meededen. Op de dag zelf waren meer reumatologen van Reade en het VUmc aanwezig. Het is goed om te merken dat blijven sporten en bewegen een steeds breder gedragen thema wordt binnen Reade.

   
  Op deze manier wil ik iedereen de meegewerkt heeft aan deze dag bedanken voor hun inzet. Volgend jaar gaan we met het VUmc en de stichting Bechterew in
   
  Beweging voor de vierde reuma beweegdag!
   
  Martin Fluit (mede namens Irene van der Horst)

  Digitalisering medisch dossiers (03112011)

  Op 14 november a.s. starten we met de digitalisering van de medische dossiers op de locatie Dr. Jan van Breemenstraat en de netwerklocaties Amstelland Reumatologie, Amstelland Revalidatie en OLVG Revalidatie. Op de locatie Overtoom is het digitaliseringsproces al enige tijd geleden gestart. Concreet betekent dit dat medische dossiers vanaf dat moment alleen nog digitaal beschikbaar zijn voor artsen en behandelaars. De papieren dossiers verdwijnen volledig. De gedigitaliseerde dossiers moeten overigens (nog) niet gezien worden als de zogenaamde landelijke EPD's. 

   
  Cliënten merken zelf niets van deze verandering. Voor artsen en behandelaars betekent het een iets andere manier van werken en dat zal wel even wennen zijn. Houd hier rekening mee.
   
  Wellicht een open deur, maar digitale dossiers bieden erg veel voordelen. Artsen, behandelaars en medisch secretaresses maken hun rapportages veelal al in de computer. Zij kunnen deze rapportages nu eenvoudiger opslaan en opvragen. Ook zijn alle dossiers 24x7 op te vragen en te raadplegen, onafhankelijk van de plaats. Verder raken dossiers nooit meer zoek, kan patiëntinformatie snel worden uitgewisseld, zijn er minder handmatige handelingen nodig en nemen de papier-, opslag- en onderhoudskosten beduidend af.
   
  Kortom, meer efficiency en effectiviteit in het toale zorgproces. De mogelijkheid dat cliënten zelf hun dossiers inzien blijft bestaan. Er wordt dan een print gemaakt. 

  Onderzoekers van Reade naar American College of Rheumatology's congres (02112011)

  Van 4 tot en met 9 november zit een afvaardiging van het Jan van Breemen Research Institute I Reade in Chicago bij de Annual Scientific Meeting van American College of Rheumatology.

  Onderzoek van Karin Britsemmer:
  1. The Impact of Morning Stiffness on Quality of Life in Early Rheumatoid arthritis (gepresenteerd door Mike Nurmohamed)
  2. Glucosteroid Treatment in Early Arthritis Leads to Increased Fat Mass Despite Reduced Disease activity (gepresenteerd door Dirkjan van Schaardenburg)
  Onderzoek van Inge van den Oever:
  1. Abatacept Reduces N-Terminal Pro Brain Natriuretic Peptide Levels in Patients with Rheumatoid Arthritis: Results from a Prospective Cohort Study (gepresenteerd door Alper van Sijl)
  Onderzoek van Alper van Sijl:
  1. Cardiovascular Risk Models and Carotid Intima-Media Thickness Predict Cardiovascular Disease Events in Rheumatoid Arthritis (gepresenteerd door Alper van Sijl)
  Oral presentation by Alper van Sijl
  Veranderingen van de vaatwand bij Reumatoide Artritis. Ondanks een verhoogd risico op hart- en vaatziekten bij reumatoide artritis is nog niet verhelderd hoe patienten een hart- en vaatziekte ontwikkelen. Deze studie laat zien dat patienten met reumatoide atritis een wijdere doorgang hebben met een dunnere vaatwand, waardoor aanwezige vaatverkalkingen (zogeheten plaques) sneller kunnen scheuren met als gevolg dat verkalkingen kunnen losschieten en zodoende de bloeddoorstroming verder in de vaten kunnen verstoppen (trombose).

  Reade kiest voor ChipSoft (11102011)

  “CS-EZIS. Net is volwaardig en innoverend best-practice pakket voor revalidatie en reumatologie”

  Reade, het centrum voor revalidatie en reumatologie, wordt komend jaar volledig geautomatiseerd door ChipSoft. Na de Sint Maartenskliniek in Nijmegen is het Amsterdamse Reade hiermee het tweede grote revalidatie- en reumatologiecentrum dat kiest voor het CS-EZIS.Net van ChipSoft. “De inhoudelijke keuze voor ChipSoft is gemaakt op basis van de adviezen van de werkgroepen”, zegt Silvia Pintabona, Programmamanager EPD van Reade. “Daaruit is gebleken dat het ZIS/EPD van ChipSoft aan de wensen en eisen van zowel de revalidatie als van de reumatologie voldoet. Daarnaast biedt ChipSoft ook een E-health platform om onze ambities voor de komende jaren ten aanzien van de invoering van E-health toepassingen te kunnen realiseren.” 
   
  De keuze van Reade voor het CS-EZIS.Net viel na een zorgvuldig selectietraject. Pintabona: “Het CS-EZIS.Net is een volwaardig en innoverend best-practice pakket voor revalidatie en reumatologie, dat ook nog klaar is voor de invoering van DOT en Grouper. Ook biedt ChipSoft een E-health platform middels het Zorgportaal, wat al heel veel functionaliteiten beschikbaar heeft en breed inzetbaar is. Met de keuze voor ChipSoft hebben we meer doorgroeimogelijkheden en zijn we optimaal voorbereid op toekomstige ontwikkelingen binnen de zorgsector. Het hoge ambitieniveau dat is opgenomen in het nieuwe strategische beleidsplan 2012-2015 kan mede hierdoor worden gerealiseerd.” 
   
  Grote voordelen 
  Dirkjan van Schaardenburg, divisiemanager Reumatologie, verwacht eveneens dat het CS-EZIS.Net een meerwaarde zal bieden voor Reade. “Het systeem geeft een sneller en completer overzicht van gegevens. Ook geeft het de mogelijkheid tot efficiëntere en effectievere communicatie met de verwijzer. Met name in de digitale correspondentie, de verbinding met de onderzoeksdatabase, en hopelijk straks ook met de apotheek, denken wij grote voordelen te behalen voor ons en voor de cliënt.” 
   
  Verbeterde werkprocessen 
  Pintabona vervolgt: “De winst zit vooral in de gewijzigde en verbeterde werkprocessen die door het ZIS/EPD van ChipSoft mogelijk worden. We hebben de voordelen van de digitale dossiers, waardoor we op alle handelingen met papieren dossiers besparen. We kunnen de brieven efficiënter genereren. We hoeven gegevens slechts eenmaal vast te leggen voor meervoudig gebruik, waardoor bij elk werkproces kan worden geput uit de cliëntregistratie van een centrale bron. Kortom, de efficiency zal aanzienlijk toenemen met het CS-EZIS.Net. Dat resulteert in besparingen. Met de keuze voor ChipSoft kiest Reade voor een procesbegeleidend systeem, waarin dossiervoering een centrumbrede rol speelt.”  
   
  Grote impact 
  De impact van de ZIS/EPD-implementatie zal naar verwachting groot zijn binnen Reade. Vandaar dat er is gekozen voor een gefaseerde implementatie. Pintabona: “De invoering van het CS-EZIS.Net raakt de primaire en ondersteunende processen in de hele organisatie en impliceert alleen al daardoor een omvangrijk veranderingsproces met veel betrokkenen. Het vraagt veel inzet van alle medewerkers en vereist een strakke projectplanning. Niet alleen moeten we leren werken met een nieuw systeem. Ook procedures en werkwijzen moeten veranderen om deze uniform te maken, zodat deze door het ZIS/EPD verwerkt kunnen worden. Dit proces moeten we niet onderschatten.” 
   
  Over Reade 
  Reade is de nieuwe naam voor de organisatie die is ontstaan uit de fusie tussen het Jan van Breemen Instituut (JBI) en Revalidatiecentrum Amsterdam (RCA). Reade biedt en ontwikkelt hoogwaardige revalidatiegeneeskunde en reumatologie en geldt in Nederland als één van de grootste in zijn soort. Het kwalitatief hoogwaardige zorgaanbod wordt in een netwerkorganisatie als geïntegreerd geheel aan de cliënt aangeboden. Reade heeft twee hoofdvestigingen en een groot aantal nevenvestigingen in algemene ziekenhuizen in Amsterdam en omstreken. Ook biedt Reade zorg aan in een aantal scholen voor speciaal onderwijs en gespecialiseerde kinderdagcentra. Door dit netwerk van nevenvestigingen is Reade in staat de juiste zorg dichtbij huis van de cliënt aan te bieden. Einddoel is de cliënten een zo actief mogelijke deelname aan de maatschappij én de best haalbare kwaliteit van leven bieden.

  Jesper Knoop wint prijs voor beste wetenschappelijke posterpresentatie (10102011)

  Tijdens de najaarsdagen van de NVR, de beroepsvereniging voor reumatologen, heeft Jesper Knoop de prijs gewonnen voor beste posterpresentatie. Jesper doet onderzoek naar het effect van een nieuw oefenprogramma bij mensen met knieartrose. De titel van zijn winnende poster is “Identification of phenotypes with different clinical outcomes in knee osteoarthritis: data from the Osteoarthritis Initiative”. 

   
  Elk jaar organiseert de NVR twee najaarsdagen waarin onderzoekers op gebied van reumatologie zowel mondelinge- als posterpresentaties houden. Per dag stelt de NVR twee prijzen beschikbaar: één voor de beste mondelinge presentatie en één voor beste posterpresentatie. De beoordelingscriteria zijn: is het onderzoek orgineel (nieuw), hoe hoog is de praktijkrelevantie, is de vraagstelling duidelijk, is het onderzoek helder en geeft het antwoord op de onderzoeksvraag, is de presentatie professioneel en van hoge kwaliteit.  
    
  Meer informatie: j.knoop@reade.nl

  Reade en BovenIJ ziekenhuis willen revalidatiezorg in Amsterdam Noord behouden (27072011)

  > bericht 26 juli

  Reade en BovenIJ ziekenhuis willen revalidatiezorg in Amsterdam Noord behouden
  Naar aanleiding van eerdere berichtgeving d.d. 20 juli 2011 over de samenwerking met Reade, vinden er op dit moment diverse gesprekken plaats tussen Reade en BovenIJ met betrekking tot de voortgang van de samenwerking in de toekomst, waarbij eventuele uitbreiding van de poliklinische revalidatie niet wordt uitgesloten. Dit in tegenstelling tot die eerdere berichtgeving, waarin juist gesproken werd over het beperken van de revalidatiecapaciteit vanwege onder andere financiële redenen. 
   
  De Raden van Bestuur van het BovenIJ ziekenhuis en Reade zullen in de aankomende periode gezamenlijk bekijken hoe de revalidatiezorg in de regio Amsterdam Noord binnen een gezonde constructie nader vormgegeven en voortgezet kan worden. Voor verdere informatie kunt u terecht bij afdeling Communicatie & Voorlichting van het BovenIJ ziekenhuis, telefoonnummer 020 634 6612 of de afdeling Marketing & Communicatie van Reade, telefoonnummer 020 6071607. 
   
  Reade, hét centrum voor revalidatie en reumatologie, levert poliklinische revalidatie in tal van netwerkziekenhuizen, waaronder het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam Noord. Vanuit het principe “perifeer als het kan, centraal als het moet” brengt Reade hiermee de revalidatie zo dicht mogelijk bij de cliënt.
   
  > bericht 20 juli 2011
   
  Reade beperkt revalidatiezorg in BovenIJ ziekenhuis
  Het BovenIJ ziekenhuis heeft voor de revalidatiezorg een overeenkomst met Reade (centrum voor revalidatie en reumatologie in Amsterdam). Recent heeft Reade echter laten weten de revalidatiezorg voor patiënten van het BovenIJ ziekenhuis te beperken tot alleen revalidatiepatiënten die opgenomen zijn in het ziekenhuis. De redenen hiervoor zijn: onvoldoende revalidatie-artsen en de financiën (een te kleine patiëntenpopulatie in Noord om bedrijfsmatig efficiënt te kunnen draaien). 
   
  Dit betekent dat nieuwe patiënten die komen voor poliklinische revalidatie niet meer in het BovenIJ ziekenhuis kunnen worden behandeld. Als u door uw huisarts wordt doorverwezen naar een revalidatiearts kunt u dus helaas niet terecht in ons ziekenhuis. 
   
  De Raad van Bestuur van het BovenIJ ziekenhuis betreurt het besluit van Reade en begrijpt dat dit een ongewenste situatie is voor de inwoners van Amsterdam Noord. Zij zijn dan ook in overleg om te kijken, hoe de revalidatiezorg in onze regio weer aangeboden kan worden. Uw huisarts is hiervan op de hoogte en kan u verwijzen naar een andere locatie voor revalidatiegeneeskunde. 
   
  Voor verdere informatie kunt u terecht bij het secretariaat van de afdeling Revalidatie en Reumatologie van het BovenIJ ziekenhuis, telefoonnummer 020- 634 6157.

  Rijschool Reade: een mooi staaltje co-productie! (22072011)

  Op 19 juli 2011 is de samenwerking tussen Rijschool Reade en Rijschool Coenraad officieel bekrachtigd. In de afgelopen maanden is keihard gewerkt aan de herinrichting van de rijschool. De twee hoofddoelstellingen waren een gezonde bedrijfsvoering én borging van de rijschoolactiviteiten binnen de totale dienstverlening van Reade. Reade behoudt hiermee haar unieke positie in de regio Groot Amsterdam.

  Rijschool Reade is gespecialiseerd in aangepast autorijden. De rijschool biedt klanten (proef)rijlessen op indicatie van de medisch specialist én complete autorijlescursussen voor het behalen van het 'gewone' rijbewijs B. Maurits Coenraad, een ervaren rij-instructeur, gaat de rijlessen uitvoeren onder de (merk)naam Rijschool Reade. 
   
  Voor nadere informatie en/of vragen kun je contact opnemen met Arjan Baan, divisiemanager (a.baan@reade.nl).

  Martin van der Esch, senior onderzoeker bij Reade, naar Sydney om internationale onderzoek naar artrose te ondersteunen (08062011)

   

  Van begin augustus tot en met oktober 2011 gaat Martin van der Esch, senior onderzoeker van de divisie O&O en fysiotherapeut in cluster reumarevalidatie meewerken aan de MARKER studie aan de universiteit van Sydney, Australië. Op basis van een fellowship is hij uitgenodigd door de Faculty of Health van de universiteit in Sydney voor deelname aan deze studie. MARKER staat voor “Maximum Recovery after Knee Replacement – the MARKER study” (BMC Musculoskeletal Disorders 2009, 10:69). De studie is een multicenter gerandomiseerde gecontroleerde studie, waaraan 600 patiënten meedoen. De doelgroep van de studie zijn patiënten die een totale knie prothese hebben gekregen ten gevolge van ernstige knie artrose. De patiënten komen vanuit 10 ziekenhuizen in Australië. Het doel van de studie is het effect beoordelen van revalidatie die voornamelijk bestaat uit oefentherapie. 
   
  De studie past in de lijn van wetenschappelijk onderzoek naar artrose in Reade. Martin van der Esch geeft door zijn bijdrage aan de MARKER studie een verdere impuls aan het internationale onderzoek naar artrose. Een onderdeel van de MARKER studie betreft onderzoek naar de stabiliteit van het knie gewricht. Gedurende zijn verblijf in Sydney wordt dit specifieke onderzoek mede door hem opgezet, waarbij de aandacht vooral uitgaat naar het meten van de proprioceptie van de knie. Ook geeft Martin een aantal gastcolleges aan de “Faculty of Health” voor studenten geneeskunde en fysiotherapie. Het bezoek leidt tot de begeleiding van een promovendus, die zich de aankomende 3 jaar met onderzoek naar de stabiliteit van de knie (waar onder de proprioceptie) gaat bezighouden bij geopereerde artrose patiënten. 
   
  De samenwerking tussen de universiteit van Sydney, de Hogeschool van Amsterdam en Reade zal leiden tot verdere samenwerking op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. 

  Reade is nu een 'EULAR center of excellence' (18072011)

  De Europese reumatologie vereniging “European League against Rheumatism” (EULAR) heeft aan de afdeling reumatologie van Reade (voorheen het Jan van Breemen Instituut) samen met de afdeling reumatologie van het VUmc het predikaat “EULAR center of excellence in rheumatology” toegekend. In de zomer kon een aanvraag daartoe worden ingediend, vandaar dat dit nog onder de oude naam JBI gebeurde. De criteria zijn een voldoende grote wetenschappelijke staf en het behalen van een bepaald aantal punten, dat bestaat uit de opgetelde “impact factors” van de wetenschappelijke publicaties van leden van deze staf over de afgelopen 5 jaar in toonaaangevende reumatologische tijdschriften. Twee centra die nauw samenwerken en in elkaars buurt liggen kunnen ook een gezamenlijke aanvraag indienen. Daar een groot deel van de reumatologische publicaties van zowel Reade als VUmc auteurs van beide afdelingen bevatten, ontstond het idee deze aanvraag samen te doen. Met dit resultaat staat Reade de komende vijf jaar samen met de VU op de internationale wetenschappelijke kaart en daar zijn we natuurlijk heel blij mee. Het succes is mede te danken aan alle patiënten en medewerkers, die samen de sfeer scheppen, waarin buitengewone dingen mogelijk worden. Dit predikaat staat model voor de verbeterde behandeling, die mede dankzij wetenschappelijk onderzoek nu mogelijk is voor de reumapatiënt. Informatie: dhr. D. van Schaardenburg (d.v.schaardenburg@reade.nl)

  The European League against Rheumatism (EULAR) has jointly appointed the Jan van Breemen Research Institute | Reade and the department of Rheumatology of VUmc as “EULAR center of excellence in rheumatology”. The criteria are a sufficiently large scientific staff and reaching a number of points, that consists of the sum of “impact factors” of the scientific publications of this staff over the past 5 years in the leading rheumatology journals. Centers that lie in each others vicinity and work closely together can also apply together. As a large part of the publications of Reade and VUmc have authors from both departments and discussions are ongoing to further strengthen the relationships, it seemed a good idea to make a joint application. The result gives us a good position in the international rheumatology field for the coming 5 years, with which we are very pleased. We are grateful to all collaborators of our departments, who helped us make this possible, as well as to the patients who inspire us to work on the studies, that eventually led to this result.

  Information: dhr. D. van Schaardenburg (d.v.schaardenburg@reade.nl)

  Reade prominent aanwezig op wereldcongres fysiotherapie 21-23 juni in Amsterdam (31052011)

   

  Van 20 t/m 23 juni 2011 vindt het wereldcongres fysiotherapie, (World Congress Physical Therapy, WCPT 2011), plaats in de Amsterdamse RAI. Het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie (KNGF) is dit jaar de organisator van het congres. Het KNGF biedt de Nederlandse fysiotherapeut de mogelijkheid om de kwaliteiten van het vak aan vele nationale en internationale collega's uit te dragen. Op het WCPT worden vele presentaties gehouden over de inhoud van de fysiotherapie, maar ook welke plaats de fysiotherapie heeft in de keten van zorg. Voor fysiotherapeuten in Nederland een unieke kans om kennis op te doen en te delen. Er zijn hooggekwalificeerde presentaties en workshops, en kennis zal worden uitgewisseld door ontmoetingen met (buitenlandse) collega’s en sprekers. Fysiotherapeuten van Reade zijn prominent aanwezig. 
  Reade is goed vertegenwoordigd tijdens dit congres met presentaties van het Cardio-team en de NAH-teams van de locatie Overtoom, en met twee presentaties en zeven posterpresentaties van de revalidatie onderzoekers van de locatie Dr. Jan van Breemenstraat. Resultaten van onderzoek bij artrose-, Bechterew-, RA- en chronische pijnpatiënten worden gepresenteerd. 
  Daarnaast zijn er diverse afspraken met collega fysiotherapeuten en collega onderzoekers uit Engeland, Zweden en Australië die een “kijkje” komen nemen in de beide hoofdlocaties van Reade.  
   
  Meer informatie over het congres : http://www.wcpt.org/
   

  Uniek in Nederland: Leerlijn helpt kinderen bij de acceptatie van hun handicap (26052011)

  Amsterdam, 26 mei 2011 – Op de Mytylschool Amsterdam (onderdeel van Stichting Orion) is in samenwerking met Reade de Leerlijn Handicapbeleving ontwikkeld en uitgevoerd. De Leerlijn is een unieke, laagdrempelige methode die kinderen actief ondersteunt bij de acceptatie van hun handicap. Het succes van de methode heeft inmiddels de interesse gewekt van veel andere scholen.

  Tijdens het minisymposium van Reade/Mytylschool Amsterdam op woensdagmiddag 25 mei is de leerlijn aan een zeer grote groep belangstellenden uit heel het land gepresenteerd. Tijdens dit symposium stonden de ontwikkeling en implementatie van de Leerlijn centraal. Daarnaast vertelden tal van externe sprekers, ieder vanuit hun eigen aandachtsgebied, hun eigen ervaringen met betrekking tot de handicapbeleving van kinderen.
   
  Onderwijs en revalidatie geïntegreerd 
  In de leerlijn staan drie pijlers centraal - Kennis, Besef en Beleving – en met behulp van speciaal ontwikkelde IK-boeken wisselen kinderen hun persoonlijke ervaringen uit. Voor leerkrachten bestaan handboeken met onder andere lessuggesties, lesmateriaal  en een informatiemap voor klassenleiding, begeleidingsteam en therapeuten. De leerlijn, waarin Onderwijs en Revalidatie 1-op-1 samengaan, is uniek in Nederland.
   
  Over Reade en de Mytylschool Amsterdam 
  Reade is de nieuwe naam voor de organisatie die ontstaan is uit de fusie tussen Revalidatiecentrum Amsterdam (RCA) en het Jan van Breemen Instituut (JBI). Reade biedt en ontwikkelt hoogwaardige, specialistische revalidatiegeneeskunde en reumatologie. 
   
  De Mytylschool Amsterdam biedt speciaal openbaar onderwijs en begeleiding voor leerlingen met een lichamelijke (4-12 jaar) en een meervoudige beperking (6-20 jaar met naast een lichamelijke ook een verstandelijke beperking). De Mytylschool Amsterdam is samen met nog 12 andere scholen onderdeel van Stichting Orion. 
   
  Met vragen kunt u zich wenden tot: Leo Bostelaar, clusterhoofd Scholen. Reade, divisie Revalidatie Kinderen en Jongeren 
  Telefoon: 020-3987758 / E-mail: l.bostelaar@reade.nl

  Reade start wervingscampagne Revalidatieverpleegkundigen met passie (16052011)

  Afgelopen donderdag 12 mei is de wervingscampagne Revalidatieverpleegkundigen met passie gestart. Dit was goed zichtbaar door het enorme doek op de voorgevel van Reade, locatie Overtoom. Revalidatiegeneeskunde is een specialistisch vak en daar zijn verpleegkundigen met passie voor nodig. En die verpleegkunidgen zoeken wij...

  Reade ondersteunt 'CVA on Tour' van 6 t/m 10 mei 2011 (18042011)

  Van 6 tot 10 mei 2011 organiseert Revalidatiecentrum De Hoogstraat in samenwerking met de Nederlandse CVA vereniging en Revalidatie Nederland een bijzondere fietstocht. Gedurende vijf dagen fietsen mensen die getroffen zijn door een beroerte (CVA) door Nederland. Aankomst is op dinsdag 10 mei 2011, de Europese dag van de Beroerte, om 13.00 uur op de Neude in Utrecht. De fietsers worden daar ontvangen door Aleid Wolfsen, burgemeester van Utrecht. Ook Hans Spekman (PvdA) en Pia Dijkstra (D66), beide Tweede Kamerlid, zijn aanwezig op de Neude. Zij krijgen de Oefengids ‘Snel in Beweging’ aangeboden; een nieuwe oefengids voor mensen met een beroerte om al in een vroeg stadium te werken aan herstel. 

   
  De deelnemers fietsen vanuit Noord-, Midden-, Zuid- en West-Nederland naar Utrecht. Ze zullen onder andere in verschillende revalidatiecentra overnachten, van zaterdag 7 op zondag 8 mei overnachten de fietsers bij Reade. Tijdens het fietsen worden ze vergezeld door dagfietsers (o.a. mensen die op dat moment nog revalideren na een beroerte). Onderweg vragen zij aandacht voor het voorkomen en herkennen van een beroerte en voor de onzichtbare gevolgen. De fietsers arriveren op maandag 9 mei bij het Militair Revalidatie Centrum Aardenburg. De volgende dag vertrekken ze gezamenlijk naar de Neude in Utrecht, waar de burgemeester de fietsers rond 13.00 uur feestelijk zal ontvangen. 
   
  Dinsdag 10 mei  2011 is de Europese Dag van de Beroerte; de dag waarop er in Europa extra aandacht wordt besteed aan het voorkomen en herkennen van een beroerte.  In dit kader vindt op de Neude in Utrecht  een slotmanifestatie plaats. Hier kunnen bezoekers informatie krijgen over een beroerte en  het voorkomen en herkennen ervan. Tevens kunnen zij onder andere hun bloeddruk laten meten en een inspanningstest doen. Ook is te zien hoe tegenwoordig computergames therapeutisch worden ingezet bij de revalidatie van mensen met een beroerte. Bezoekers kunnen dit bovendien zelf ervaren.  Het programma van deze dag wordt nog verder ingevuld. 
   
  Met deze fietstocht vragen Revalidatiecentrum De Hoogstraat, de Nederlandse CVA vereniging en Revalidatie Nederland aandacht voor een beroerte en de gevolgen ervan. Alle betrokkenen werken belangeloos mee aan dit initiatief. Meer informatie over de fietstocht is te vinden op www.cvaontour.nl.

  Amsterdamse onderzoeksgroep onder leiding van reumatoloog Dr. Gertjan Wolbink publiceert artikel in Journal of American Medical Association (JAMA) (13042011)

  Amsterdam, 13 april 2011 – woensdag 13 april 2011 verschijnt in de JAMA de publicatie “Development of anti-drug antibodies against adalimumab and association with disease activity and treatment failure during long term follow-up”. Dit artikel laat de klinische consequenties zien van de vorming van antistoffen tegen biologicals. Biologicals zijn kostbare medicijnen die in toenemende mate voorgeschreven worden voor verscheidene ziektebeelden en een grote impact hebben op de gezondheidszorg, zowel qua behandelingsopties als qua farmaco-economische consequenties, een actueel thema nu de biologicals in het ziekenhuisbudget dreigen te  gaan.

   
  Biologicals hebben gezorgd voor enorme therapeutische vooruitgang
  Biologicals zijn geneesmiddelen geproduceerd met behulp van biotechnologie. Hiertoe behoren ook de monoklonale antistoffen die heel specifieke ziekteprocessen kunnen beïnvloeden. Biologicals hebben voor een enorme  verbetering  gezorgd in de behandeling van ziekten zoals reumatoïde artritis, psoriasis, de ziekte van Crohn en bepaalde vormen van kanker. Aandoeningen waarvoor vroeger geen goede behandeling  was, kunnen nu succesvol behandeld worden.
   
  Behandeling met biologicals kan immuunrespons opwekken
  In de studie werden 272 patiënten met reumatoïde artritis behandeld met de biological adalimumab. De onderzoekers zagen dat gedurende 3 jaar behandeling 76 patiënten (28%) antistoffen ontwikkelden tegen adalimumab. Patiënten met antistoffen hadden lagere tot afwezige medicijnspiegels in het bloed. Antistoffen binden aan het medicijn waardoor de concentratie van het medicijn afneemt en zijn werk niet meer goed kan doen. De patiënten met antistoffen tegen adalimumab hadden een veel slechter behandelingsresultaat dan patiënten zonder antistoffen. Zo stopten zij vaker voortijdig met de behandeling, hadden een hogere ziekteactiviteit tijdens behandeling en kwamen slechts zelden in remissie. Antistoffen tegen biologicals worden nu niet standaard in de  klinische praktijk gemeten. De onderzoekers zagen dat patiënten vaak nog een hele tijd met de biological worden behandeld nadat er al antistoffen in het bloed aanwezig zijn, die een negatief effect op de behandeling kunnen hebben. Mogelijk valt er winst te behalen door al tijdens de behandeling antistoffen te gaan meten. 
   
  Consequenties
  Niet alleen tegen het medicijn adalimumab zijn antistoffen gevonden, tegen meerdere biologicals en bij patiënten met allerlei aandoeningen zijn antistoffen aangetoond in andere onderzoeken. De onderzoekers schrijven dat tijdens behandeling met biologicals het waardevol kan zijn dat de vorming van antistoffen gemeten gaat worden door de behandelend medisch specialist. Medisch specialisten en patiënten zouden dan mogelijk betere en effectievere behandelingsresultaten kunnen boeken met deze kostbare middelen.
   
  Symposium
  Woensdag 18 mei 2011 vindt er een symposium plaats voor o.a. medisch specialisten over de klinische gevolgen van antistoffen tegen biologicals voorafgaand aan de promotie van Margret Bartelds “Clinical implications of immunogenicity”. Meer informatie over het symposium.

  Verandering vergoeding reumatologiebehandelingen door zorgverzekeraars (13042011)

  De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft per 1 januari 2005 een nieuw betalingssysteem ingevoerd voor de ziekenhuizen. Dit heet "Diagnose Behandeling Combinaties", afgekort DBC. Dit systeem is ook voor Reade verplicht. Vanaf 1 januari 2009 is het betalingsysteem voor de revalidatiezorg ingevoerd. Vanaf 1 januari 2011 geldt het DBC-systeem ook voor de reumazorg die Reade levert. 

   
  Een DBC brengt de activiteiten van een zorginstelling in kaart die voortvloeien uit de zorgvraag van een patiënt. Alle stappen worden benoemd, vanaf het eerste bezoek aan de arts tot en met de laatste controle. Een DBC duurt maximaal 1 jaar en aan elke DBC hangt een prijskaartje. Een DBC is in feite een ‘all-in’-prijs voor de complete behandeling. Op basis van uw klacht, diagnose en behandeling(en) wordt vastgesteld welke Diagnose Behandeling Combinatie code (DBC-code) daarbij hoort. Deze DBC-codes zijn door de minister verplicht gesteld. Om te voorkomen dat een verkeerde DBC-code wordt gerekend, zijn er uitgebreide controleregels voorgeschreven.
   
  Prijzen
  De volledige behandeling van één zorgvraag komt op één rekening. Vroeger werd er voor iedere afspraak bij de arts of therapeut een aparte rekening gemaakt. In het DBC-systeem zijn alle onderdelen verwerkt in één totaalprijs die op de rekening staat. 
  Voor meeste DBC’s zijn landelijk prijzen vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dit heet ook wel het A-segment. De DBC-prijs is gebaseerd op het gemiddelde van het totale behandeltraject. Als er bij u meer onderzoeken zijn gedaan dan gemiddeld in die DBC, dan betaalt u toch de gemiddelde DBC-prijs. Andersom geldt dat ook: als er in uw behandeling minder onderzoeken zijn gedaan dan gemiddeld, dan betaalt u ook de gemiddelde DBC-prijs.
   
  Een aantal behandelingen valt in het zogenaamde B-segment. Daarvan is de prijs voor het ziekenhuis vrij onderhandelbaar met zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars zijn voor deze ziekenhuisbehandelingen niet verplicht om met elk ziekenhuis afspraken te maken. Als er een contract is, is dat een garantie dat de kosten volgens uw verzekeringsvoorwaarden worden vergoed. Als er geen contract is, dan is het verstandig eerst met uw zorgverzekeraar te overleggen onder welke voorwaarden u toch bij Reade behandeld kan worden. Het kan namelijk betekenen dat u een deel van de kosten zelf moet betalen. Dit geldt in 2011 voor de behandeling van:
   
  •Reumatoide Artritis
  •Jicht
  •De ziekte van Bechterew
  •Polyartritis
   
  Een volledige lijst van de behandeling van diagnoses die vallen binnen het B-segment treft u aan in de DBC-prijslijst.
   
  Wat betekent deze verandering voor mij?
  We raden u aan om vooraf contact op te nemen met uw zorgverzekeraar indien het gaat om een behandeling uit het B-segment (zie DBC-prijslijst). Op het moment dat er een contract is gesloten over de vergoeding van behandelingen uit het B-segment, weet u zeker dat de kosten volgens uw verzekeringsvoorwaarden worden vergoed. Als er geen contract is, kan het voorkomen dat u (een deel van) de behandeling zelf moet betalen. Uw polisvoorwaarden zijn hierin leidend. De prijzen die Reade hanteert indien uw zorgverzekeraar geen afspraak met ons heeft, staan vermeld in de DBC-prijslijst. Ook al krijgt u de kosten maximaal vergoed, houd er dan nog wel rekening mee dat u mogelijk een deel zelf moet betalen als gevolg van uw eigen risico.
   
  Omdat nog maar kort bekend is dat Reade vanaf 2011 ook voor de reumatologie DBC's in rekening moet brengen, zijn er nog geen contracten afgesloten met verzekeraars. Deze worden in de loop van het jaar gemaakt. Op onze website staat vermeld met welke verzekeraars Reade een contract heeft.
   
  Toelichting op de factuur
  Of u facturen thuis ontvangt is afhankelijk van de wijze waarop u bent verzekerd en/of van de afspraak die wij hebben gemaakt met uw zorgverzekeraar. Hier vindt u een toelichting op de factuur.
   
  Declaratiecode
  Alle medische specialismen, diagnoses en behandelingen hebben een eigen code. Deze 16 getallen vormen samen de DBC-Prestatiecode. Op uw factuur ziet u naast de DBC-Prestatiecode ook nog een code van 6 cijfers: de declaratiecode.
   
  Kosten
  Deze bestaan uit ziekenhuiskosten en honorarium van de specialist. Ziekenhuiskosten: Dit zijn de specifieke behandelingskosten die dienen als vergoeding voor het gebruik van de ziekenhuisfaciliteiten. De NZa stelt de kostentarieven van de DBC's uit het A-segment jaarlijks vast. U kunt deze bedragen controleren op de website van de NZa.
   
  Honorariumdeel: Dit is het bedrag dat u betaalt voor de medisch specialist(en) die u behandeld heeft/hebben. Het is mogelijk dat er honorarium(kosten) op uw nota staan van medisch specialisten die u niet hebt gezien. Deze bedragen worden verplicht in rekening gebracht door het ziekenhuis. De honorariumkosten zijn gemiddelden voor een vergelijkbare behandeling.
   
  Meer informatie 
  Voor vragen over uw factuur kunt u contact opnemen met de afdeling Financiën, telefoon (020) 607 19 12. 
   
  Heeft u vragen over de vergoeding van uw behandeling? Informeert u dan bij uw zorgverzekeraar. 
  Voor informatie over de systematiek, prijzen en andere zaken kunt u contact opnemen met de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZa).
   
  Veel gestelde vragen over DBC's
  Wat is een DBC?
  Een Diagnose Behandeling Combinatie (DBC) is het totale traject vanaf de diagnose van de specialist tot en met de (eventuele) ziekenhuisbehandeling die hieruit volgt. Een DBC bestaat dus uit alle zorgactiviteiten die het gevolg zijn van een bepaalde zorgvraag. Een DBC duurt maximaal 365 dagen. Duurt de behandeling langer, dan wordt de DBC afgesloten en in rekening gebracht. Het vervolg van de behandeling komt op rekening van een volgende DBC. Diagnose en behandeling leiden samen tot één prijs, die wordt vastgelegd in de DBC-prestatiecode. Elke DBC heeft een eigen prijs, die bestaat uit het honorariumbedrag voor de specialist en een kostenbedrag voor de zorginstelling. 
  Na afloop van het behandelingstraject of na 365 dagen ontvangt de patiënt één rekening voor alle zorgactiviteiten.
   
  Waarom zijn DBC's ingevoerd?
  De overheid wil marktwerking in de gezondheidszorg stimuleren en bevorderen dat patiënten en verzekerden bewuster kiezen voor zorg. Het DBC-systeem geeft ziekenhuizen en zorgverzekeraars:
   
  •de mogelijkheid om voor een aantal ziekenhuisbehandelingen te onderhandelen over de prijs en kwaliteit. Dit biedt zorgverzekeraars betere mogelijkheden bij het inkopen van kwalitatief goede en betaalbare zorg. Uiteindelijk profiteert de consument ervan als zorgverzekeraars goede afspraken maken met zorgaanbieders;
  •meer en beter inzicht in behandelingskosten. Hierdoor kunnen ziekenhuizen hun bedrijfsvoering verbeteren en zo betaalbare en doelmatige zorg (blijven) leveren.
   
  Waarom betaal ik nu meer of minder dan voorheen?
  Met het nieuwe DBC-systeem zijn de kosten meer in overeenstemming met de werkelijke kosten. In het oude systeem werd voor ieder (poliklinisch) bezoek een factuur gemaakt. Hierdoor werden veel kosten van de zorginstelling en van de medisch specialist niet direct in het tarief verwerkt, maar via een omweg betaald uit het verpleegtarief of het tarief voor revalidatiebehandeluren. Gevolg was dat deze tarieven niet in overeenstemming waren met de werkelijke kosten.
   
  Hoe weet ik of een ziekenhuis goede zorg levert?
  Zorgverzekeraars zullen alleen kwalitatief goede zorg willen contracteren voor hun verzekerden. Daarom kijken zorgverzekeraars naar de aanwezigheid van een kwaliteitssysteem in het ziekenhuis. De prestaties op deze onderdelen zijn voor zorgverzekeraars belangrijk bij het maken van afspraken met ziekenhuizen. 
  Reade publiceert jaarlijks prestatie-indicatoren en maakt haar kennis en ervaring op de website bij zoveel mogelijk behandelingen inzichtelijk. 
   
  Vaste prijzen of vrije prijzen?
  De ziekenhuiszorg is verdeeld in een A-segment en een B-segment. Een DBC zit dus of in het A-segment of in het B-segment. 
    
  Vaste prijzen 
  De NZa stelt de kostentarieven van de DBC's uit het A-segment jaarlijks vast. Dit zijn de specifieke behandelingskosten die dienen als vergoeding voor het gebruik van de ziekenhuisfaciliteiten. Het ziekenhuis moet deze tarieven hanteren en in rekening brengen. De DBC's zijn geclusterd in productgroepen per specialisme. In zo'n productgroep zitten DBC's die in dezelfde prijsklasse vallen. Per productgroep is een gemiddeld tarief vastgesteld. Voor elke DBC uit de productgroep geldt dit tarief. De DBC is dus een gemiddelde en kan meer of minder omvatten dan in uw specifieke situatie van toepassing is.
   
  Vrije prijzen 
  In segment B zitten de behandelingen waar sprake is van marktwerking en vrije prijsvorming. Dit betekent dat de overheid voor die behandelingen niet langer de tarieven bepaalt, maar dat de tarieven tot stand komen via afspraken tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieder. Zorgverzekeraars zijn voor deze ziekenhuisbehandelingen niet verplicht om met elk ziekenhuis afspraken te maken. Zorgverzekeraars kunnen voor deze behandelingen met ziekenhuizen onderhandelen over de prijs en voor de consument de beste oplossing zoeken als het gaat om de prijs en kwaliteit van de zorg. De NZa stelt voor de behandelingen in het B-segment wel de honorariumbedragen van de hoofdspecialist vast.
   
  Wat betekent deze verandering voor mij als patiënt?
  Het is verstandig om als het een behandeling uit het B-segment (zie DBC-prijslijst) betreft vooraf met uw zorgverzekeraar contact op te nemen. Als er een contract is met Reade is dat een garantie dat de kosten volgens uw verzekeringsvoorwaarden worden vergoed. Als er geen contract is, dan kunt u met uw zorgverzekeraar overleggen onder welke voorwaarden u toch bij Reade behandeld kan worden. Dit om te voorkomen dat u een deel van de kosten zelf moet betalen.
   
  Welke tarieven?
  •Als uw zorgverzekeraar (prijs)afspraken heeft gemaakt met Reade, dan gelden de afgesproken tarieven.
  •Heeft uw zorgverzekeraar geen afspraken gemaakt met Reade, dan kunt u worden verwezen naar een ziekenhuis waarmee u onbekend bent. Wilt u toch bij Reade worden behandeld, informeer dan eerst bij de zorgverzekeraar naar de mogelijkheden en de vergoeding van de behandeling. Als er geen afspraken met uw zorgverzekeraar zijn, dan geldt de DBC-prijslijst.
   
  Wat verandert er op de rekening?
  Op de nieuwe factuur worden alle onderdelen en verrichtingen waaruit uw behandeling bestaat, niet meer apart op de rekening vermeld. In plaats daarvan ziet u één code: de DBC-code (Diagnose Behandel Combinatie). De code staat voor een groep van standaardbehandeltrajecten waarvoor een bepaalde prijs is afgesproken. 
  Er wordt uitgegaan van een gebruikelijk behandeltraject voor een gemiddelde patiënt. In werkelijkheid kan het dus zijn dat u niet het hele DBC-traject heeft doorgelopen of dat er juist meer zorg nodig was dan de DBC aangeeft. U betaalt dus in alle gevallen de vergoeding voor het gemiddelde behandeltraject, conform de prijsafspraken die Reade heeft gemaakt met uw zorgverzekeraar. 
    
  Hoe kan ik mijn rekening controleren?
  A-segment 
  Op de nota staat een zescijferige declaratiecode. Met die code kunt u controleren of het bedrag dat op uw rekening staat klopt voor de desbetreffende DBC. U kunt dat doen op de website van de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZa). 
  Daar kunt u de bijbehorende omschrijving van de behandeling opvragen en het tarief dat een ziekenhuis daarvoor in rekening kan brengen.
   
  B-segment 
  De kostenbedragen van de DBC's uit het B-segment worden overeengekomen tussen de zorgverzekeraar en Reade. Als er geen afspraak is gemaakt geldt de prijs van de DBC-prijslijst. Als u vragen heeft over uw rekening kunt u contact op nemen met de afdeling Financiën, debiteuren tel (020) 607 19 12.
   
  Krijgt de zorgverzekeraar informatie over mijn behandeling die ik als patiënt niet krijg?
   
  Met het College Bescherming Persoonsgegevens is vastgesteld welke gegevens zorgverzekeraars ontvangen. Dit houdt in dat zij niet meer informatie mogen krijgen dan noodzakelijk is om hun taak als zorgverzekeraar uit te voeren. Dit betekent dat alle gegevens over uw behandeling net als nu vertrouwelijk blijven.

  Special Heroes en Reade bieden sportstimulering in speciaal onderwijs (05042011)

  Op woensdagmiddag 16 maart werd in het Frans Otten Stadion het project Special Heroes gepresenteerd. Hierbij waren 80 genodigden aanwezig, voornamelijk docenten bewegingsonderwijs, schooldirecteuren, sportverenigingen en sportuitvoerders uit Amsterdam en Noord-Holland.

   
  De dag werd geleid door hockeyinternational Kim Lammers. Namens Special Heroes sprak Wim Ludeke over het belang van sportstimulering in het Speciaal Onderwijs. Marlies Lolkema van stichting Prisma en Sietske de Weers van Reade gaven uitleg over de sportactiviteiten die ze in opdracht van de gemeente Amsterdam uitvoeren op tien scholen voor het speciaal basisonderwijs in Amsterdam. Maarten Poortman vertelde over de start van Special Heroes op de special onderwijs scholen in Noord-Holland. 
   
  Na de opening konden bezoekers workshops volgen over sportstimulering in het Speciaal Onderwijs. Hierbij werd ingegaan op het borgen van sportstimulering binnen het Special Onderwijs, hoe de ouderbetrokkenheid te verhogen, het verbinden van sportstimulering aan gezondheidsbevorderingen en het koppelen van juiste trainers en sportverenigingen aan cluster vier scholen.
   
  De organisatie van de bijeenkomst op 16 maart was in handen van de afdeling sport DMO van de gemeente Amsterdam, Special Heroes, Reade en Stichting Prisma. Voor meer informatie over het project kunt u kijken op de website van Special Heroes: http://www.specialheroes.nl/.

  Vrienden van Reade schenkt roeiboot (skiff) aan Willem III (30032011)

  Roeivereniging Willem III ontvangt aangepaste sportroeiboot van Vrienden van Reade

  Amsterdam, zaterdag 26 maart 2011; Tijdens de opening van het Paralympisch Talentcentrum bij roeivereniging Willem III Amsterdam, heeft de vereniging uit handen van bestuurslid Greetje Hoekzema van Vrienden van Reade een cheque ontvangen voor de aanschaf van een aangepaste sportroeiboot (skiff). 
   
  Roeien is een uitermate geschikte sport voor mensen met een beperking. Enerzijds wordt roeien zittend uitgevoerd, anderzijds is er sprake van bewegingen zonder echte piekbelasting. Met een aangepaste sportroeiboot wordt roeien voor een nog veel grotere groep mensen met een beperking  mogelijk. Bijkomend  voordeel is dat het verenigingsleven en het leggen van sociale contacten van zeer grote waarde is voor deze groep mensen. Vrienden voor Reade draagt hiermee een steentje bij aan de verdere integratie van aangepast sporten binnen de vereniging.
   
  "Het was een goede middag, met afgevaardigden vanuit de (aangepast) roeisport, de gemeentepolitiek en de toekomstige gebruikers van de skiffs. Roeivereniging Willem III is gevestigd op een prachtige plek aan de Amstel en heeft al diverse aangepaste voorzieningen. De aangepaste skiff is hier zeer zeker op zijn plaats.", aldus Greetje Hoekzema (bestuurslid Vrienden).

  Reade en VUmc organiseren de 12de Reumatologie avond voor huisartsen en huisartsen in opleiding (23032011)

  Op maandagavond 16 mei a.s. organiseren VUmc en Reade de 12de reumatologie avond voor huisartsen en huisartsen in opleiding. De bijeenkomt vindt plaats op de locatie Dr. Jan van Breemenstraat. 

  Tijdens deze avonden worden telkens diverse onderwerpen binnen de reumatologie besproken. Uitgangspunt is, dat bij voorkeur aandoeningen gekozen worden die vaak voorkomen, en waarvoor nieuwe ontwikkelingen zijn binnen de reumatologie die voor u als huisarts van belang zijn. Daarnaast is het programma zodanig dat er bij elke lezing ruim tijd is voor interactieve discussie. 
   
  In 2010 zijn er nieuwe criteria tot stand gekomen voor de diagnose Reumatoïde Artritis, die beogen de diagnose sneller te kunnen stellen en de ziekte eerder te kunnen behandelen. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen en hoe gaan wij hiermee om? 
   
  Per 1 januari 2011 is de Richtlijn overdracht van medicatiegegevens definitief. De richtlijn heeft als basis: op elk moment van voorschrijven is er een actueel medicatieoverzicht beschikbaar. Samenwerking tussen huisarts, apotheker en reumatoloog is een must, waarbij de aandacht vooral uitgaat naar de beheersing van risico’s rond de behandeling met methotrexaat. Graag bespreken we met u hoe we deze samenwerking tot stand kunnen brengen, mede aan de hand van voorbeelden waar het mis ging. 
   
  De multidisciplinaire richtlijn CardioVasculair Risico Management (CVRM) wordt in 2011 herzien. Het doel van deze richtlijn is het bevorderen van een optimale screening en behandeling van patiënten met een verhoogd risico op HVZ. Hierdoor kan de kans op eerste of nieuwe ziekte door HVZ en de kans op complicaties en sterfte als gevolg van HVZ worden verminderd. Wat zijn de belangrijkste verschillen met 2006 en waar ligt welke verantwoordelijkheid? 
   
  Tot slot presenteren wij u graag het nieuwe behandelprogramma van handartrose, een veel voorkomende aandoening die aanzienlijke functionele beperkingen kan veroorzaken. 
   
  Het belooft opnieuw een interessante en leerzame avond te worden. Wij hopen u op maandagavond 16 mei welkom te mogen heten, dit keer in het auditorium van Reade, locatie Dr. Jan van Breemenstraat. 
   
  Met vriendelijke groet, 
  Prof.dr. B.A.C. Dijkmans 
  Prof.dr. W.F. Lems 
  Dr. D. van Schaardenburg

  Aankondiging: 4 promoties binnen Reade (30032011)

  Jenny Ursum, 25 maart 2011, 11:45 tot 12:45, Aula VU 

  Titel proefschrift: Early arthritis: serology and sequalae, 
  Promotor: prof.dr. B.A.C. Dijkmans 
  Copromotor: dr. D. van Schaardenburg
   
  Marijn Vis, 5 april 2011, 15:45 tot 16:45, Aula VU 
  Titel proefschrift: Rheumatoid artritis: biologicals and bone 
  Promotoren: Prof. dr. W.F. Lems, Prof. dr. B.A.C. Dijkmans
  Copromotoren: Dr. A.E. Voskuyl, dr. G.J. Wolbink
   
  Margret Bartelds, 18 mei 2011, 13.45 uur, Aula VU 
  Titel proefschrift: Clinical implications of immunogenicity
  Promotoren: Ben Dijkmans, Lucien Aarden
  Copromotoren: Gertjan Wolbink, Mike Nurmohamed 
   
  Izhar van Eick, informatie volgt.

  Reade ontvangt Keurmerk Veiligvoedsel.nl (04022011)

  Amsterdam, 4 februari 2011 – Gisteren ontving Reade, centrum voor revalidatie en reumatologie, als eerste zorginstelling in Amsterdam het Keurmerk Veiligvoedsel.nl. Reade voldoet hiermee aan alle eisen die gesteld worden aan het zorgvuldig en veilig verstrekken van maaltijden en voedingsmiddelen.

  Veilig, goed en lekker eten van groot belang voor herstel
  Naast een hoge kwaliteit van medische en verpleegkundige zorg is veilig, goed en lekker eten van groot belang voor het herstel van cliënten binnen zorginstellingen, zo is wetenschappelijk aangetoond. Ger Land, Hoofd Voeding Reade: “Voor onze cliënten is dit het teken dat wij ook op het gebied van de voedselverstrekking gegarandeerd en gecontroleerd goede zorg bieden”. “Onderzoek heeft daarnaast aangetoond dat de maaltijd in de top 5 staat van belangrijkste momenten op een dag voor de cliënt. Dus niet alleen wordt het herstel en goede zorg met het behalen van het keurmerk ondersteund. Ook komt het de gastvrijheid voor onze cliënten ten goede”, aldus Ger Land.
   
  Rapportcijfer
  Het keurmerk toont aan dat zorginstellingen voldoen aan alle warenwettelijke eisen van hygiëne en voedselveiligheid. Om in aanmerking te komen voor het keurmerk dient een instelling een 7.5 of hoger te scoren. Reade werd op meer dan 1025 punten beoordeeld in de restaurants en de keuken locatie Dr. Jan van Breemenstraat en locatie Overtoom en behaalde het certificaat met schitterende eindcijfers. 
   
  Meer informatie 
  Reade 
  Postbus 58271 
  1040 HG, Amsterdam 
  Contactpersoon: Ger Land, hoofd Voeding 
  T: 020-6071607 
  E: g.land@reade.nl

  Alper van Sijl, arts-onderzoeker reumatologie van Reade, wint Rheumatology Grant 2011 (02022011)

  Afgelopen vrijdag is op de jaarlijkse januarivergadering van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR), de Rheumatology Grant 2011 uitgereikt aan Alper van Sijl, arts-onderzoeker reumatologie van Reade. De Rheumatology Grant wordt jaarlijks toegekend aan een jonge onderzoeker op het gebied van reumatologie en bestaat uit een geldprijs van €15.000,-. Het geld is bedoeld om een stimulans te geven aan een jonge onderzoeker om onderzoek uit te voeren waarbij verbreding van bestaande onderzoeksinteresses en zelfontplooiing van de onderzoeker op onderzoeksgebied voorop staat.  

  In dit geval wordt het geld gebruikt om het begin van twee onderzoeken te financieren met als doel het beter begrijpen van de onderliggende redenen van het hoge voorkomen van hart- en vaatziekten bij patiënten met reumatoïde artritis. De onderzoeksbegeleider is Mike Nurmohamed, divisiemanager Onderzoek&Opleiding en reumatoloog. Een deel van het geld wordt gebruikt om, in samenwerking met de afdeling pathologie van VU medisch centrum, hartweefsel te onderzoeken van alle patiënten met reumatoïde artritis die zijn overleden aan een hartinfarct. Gekeken wordt naar ontsteking van de vaten, aangezien er steeds meer aanwijzingen zijn dat de ontsteking bij reumatoïde artritis niet alleen in de gewrichten plaatsvindt, maar ook in het hart en de vaten. 
   
  De rest van het onderzoeksgeld wordt besteed aan het onderzoeken van de ontsteking van de vaten bij levende mensen, waarbij middels een geavanceerde PET-scan zal worden onderzocht in hoeverre ontsteking aanwezig is in alle vaten van patiënten met reumatoïde artritis en zal worden nagegaan wat het effect is van ontstekingsremmende medicijnen (methotrexaat en TNF-alfa blokkerende medicijnen) op deze ontsteking. 
    
  De resultaten van deze onderzoeken kunnen niet alleen consequenties kunnen hebben voor patiënten met reumatoïde artritis, maar ook voor alle patiënten met hart- en vaatziekten, gezien de ontstekingsremmende medicijnen wellicht bij deze groep ook een effect zal hebben.
   
  Meer informatie over de Rheumatology Grant 2011: Alper van Sijl.

  Persbericht: Reade@Home: unieke thuisservice voor reumapatiënten (12012011)

  Amsterdam, 10 januari 2011 – Op 1 december 2010 zijn Reade en Medizorg een samenwerkingsverband aangegaan onder de naam Reade@Home.

  Reade@Home wil de reumazorg bij de patiënt thuisbrengen. Hiermee wordt het dagelijkse leven van een reumapatiënt zo min mogelijk onderbroken voor bezoek aan ziekenhuis of apotheek. Patiënten kunnen naar wens het geneesmiddel ophalen bij Apotheek Reade aansluitend aan een bezoek aan de arts, het geneesmiddel thuis laten bezorgen of op het werk laten afleveren. Ook de instructies voor de toediening kunnen op iedere gewenste locatie worden verzorgd.
   
  Uniek in Nederland 
  “Reade is hiermee de eerste instelling in Nederland die alle toe te dienen TNF-alpha-blokkers, inclusief bijbehorende instructies, zowel in de instelling zelf, als bij de cliënt thuis of bijvoorbeeld op het werk kan verzorgen. Een unieke service in Nederland. “, aldus Daan Jansen, apotheker Reade.
   
  Edo Ebskamp, directeur Marketing & Sales van Medizorg vervolgt: “Medizorg verzorgt het gekoelde transport van de geneesmiddelen, de verpleegkundige zorg aan huis en alle bijbehorende organisatorische aspecten. Reade is verantwoordelijk voor de medicatiebewaking, monitoring van de behandeling en terugkoppeling naar andere zorgverleners. Reade@Home is dus een geslaagde samenwerking tussen onze organisaties met bewezen expertise op hun eigen vakgebied.”
   
  Volledig gedigitaliseerd 
  Het proces van voorschrijven, communicatie naar de apotheek en administreren is volledig gedigitaliseerd. Hiermee loopt Reade@Home ver vooruit gezien de eis vanuit de overheid die digitaal voorschrijven vanaf 1 januari 2012 verplicht stelt.
   
  Kostenreductie door patiëntvolgsysteem
  Door alle processen in het automatiseringssysteem te borgen, wordt ervoor gezorgd dat de patiënt altijd op tijd de medicatie in huis heeft. Het onnodig onderbreken van de therapie komt hierdoor niet meer voor. Dit leidt tot een optimaal gebruik van deze dure geneesmiddelen en voorkomt complicaties en bezoeken aan het ziekenhuis. Reade@Home voldoet hiermee aan de wens van de overheid en de zorgverzekeraars om specialistische geneesmiddelen zo efficiënt mogelijk in te zetten. Dit om onnodige kosten te voorkomen.
   
  Met Reade@Home spelen Reade en Medizorg in op de voorgenomen wijziging m.b.t. specialistische geneesmiddelen die de overheid wil doorvoeren per 1 juli 2011. Ze hopen hiermee de angst voor verschraling in de zorg weg te nemen, althans wat betreft de levering en toediening van de medicatie. Een adequate financiering van de medicatie zelf blijft een punt van aandacht bij de voorgenomen maatregelen van het ministerie van volksgezondheid.

  Sportcentrum Reade wint Amsterdamse Pluim! (08022011)

  Het Sportcentrum Reade was samen met negen andere organisaties genomineerd voor de Amsterdamse Pluim. De Amsterdamse Pluim is de Amsterdamse stimuleringsprijs voor sportorganisaties en sportverenigingen die zich onderscheiden op het gebied van sporten voor mensen met een handicap of chronische ziekte, die vorig jaar voor het eerst is uitgereikt door toenmalig burgemeester Cohen. Het sportcentrum werd op donderdag 24 juni bezocht door de visitatiecommissie.

  Gister was de uitreiking van de Amsterdamse Pluim. Martin Fluit, manager van Sportcentrum Reade, heeft de trofee in ontvangst genomen!

  De Visitatie commissie heeft het volgende over Sportcentrum Reade geschreven: "Sportcentrum Reade een combinatie van commerciele sportbeoefening en maatschappelijk ondernemen. Het Sportcentrum maakt een goede indruk. Vooral de zaal met fitnessapparaten is goed voorzien. De gebruikers trainen met een persoonlijk schema. Overal is het schoon".

   

  Jaarlijks symposium Reade een succes (11012011)

  "Co-creatie binnen de revalidatie?" 
  'If you create it, they will come. If you create it with them, they're already there'.

  Met deze tekst op de achtergrond verwelkomde Jos Buijs, voorzitter Raad van Bestuur Reade, de bezoekers van het jaarlijkse symposium van Reade. 
   
  Het jaarlijkse Reade symposium was dit jaar georganiseerd ter gelegenheid van de inaugurele rede van onze medisch directeur Peter Heuts als hoogleraar Revalidatiegeneeskunde aan VUmc te Amsterdam. Het thema van het symposium was "Co-creatie binnen de revalidatie?". Co-creatie is een proces waarbij een organisatie het vergroten van de klantwaarde nastreeft door de actieve samenwerking aan te gaan met de (primaire) doelgroep. Binnen de revalidatie zijn dit bijvoorbeeld revalidanten, studenten en verwijzers. Binnen de commercie zijn veel voorbeelden van Co-creatie. Maar geldt dit ook voor de zorg? En nog specifieker de revalidatie?    
   
  Prof. Dr.  Will Reijnders heeft gesproken over "Co-creatie: een onvermijdelijke uitdaging". Hij heeft op het symposium op een interactieve manier betekenis gegeven aan het begrip Co-creatie en de consequenties voor organisaties. Zijn vertrekpunt hierbij was klantwaarde en klantwaardesturing.  De bezoekers van het symposium zijn in tal van voorbeelden uit de praktijk meegenomen, waaronder een aantal (eerste) voorbeelden van Co-creatie binnen de zorg. Co-creatie een uitdaging die je niet mag missen. 
   
  Gastspreker drs. Elmer Mulder (voorzitter Raad van Bestuur VUmc) is in zijn voordracht dieper in gegaan op "Leiderschap in transformatie naar Co-creatie". Een gezamenlijke waardecreatie, gelegenheid geven aan de klant de dienstverlening mede vorm te geven in individuele context, en dienend leiderschap als belangrijke voorwaarde om het proces van Co-creatie binnen een organisatie te ondersteunen. Leiderschap als het vermogen om te binden, inspireren, richten en innoveren via het 
  scheppen van nieuwe betekenissen 
   
  Met de presentatie van ervaringsdeskundigen Klaas Timmer en Reda Haouam bewijst Reade dat zij binnen de revalidatie in Nederland een pioniersfunctie heeft als het gaat om je cliënten in te zetten bij de verbetering van de zorg. Leo Roorda, revalidatiearts en onderzoeker van Reade, sprak over het thema Prosumerisme en Computerized Adaptive Testing; zelfdiagnostiek, zelfevaluatie en zelfmonitoring binnen de arthrose-poli van Reade. Prosumerisme is een acroniem van produceren en consumeren. Het betekent dat consumenten worden ingeschakeld in productieprocessen en dienstverlening; consumenten nemen taken van professionals over. Voor consumenten betekent dit kwaliteitswinst, voor professionals meer efficiëntie. Prof.dr. Jules Becher (hoogleraar kinderrevalidatiegeneeskunde VUmc Amsterdam) ging dieper in op het thema Co-creatie tussen ouders, jongeren en wetenschap in de kinderrevalidatie. 
   
  Onder leiding van Joost Dekker kregen de bezoekers van het symposium de mogelijkheid om vragen te stellen. In de middag verplaatsten de bezoekers zich naar VU Amsterdam voor de inauguratie van Peter Heuts.

  Inauguratie van onze medisch directeur Peter Heuts (11012011)

  Rede uitgesproken bij de aanvaarding van het ambt van hoogleraar Revalidatiegeneeskunde bij de faculteit der Geneeskunde van de Vrije Universiteit Amsterdam/VU Medisch Centrum op 19 november 2010.

  De volgende 7 vragen en onderwerpen hanteert Peter Heuts als leidraad in zijn rede: 

  1. Wat is een academisch revalidatiecentrum?
  2. Waarom is revalidatiegeneeskunde van groot belang voor iedereen?
  3. Enkele voorbeelden uit de praktijk van research en revalidatiebehandeling.
  4. Wat is de betekenis van functioneel contextualisme voor revalidatie?
  5. Revalidatiegeneeskunde: doelgericht en waarde(n)vol
  6. Een blik op de toekomst...
  7. Dankwoord

  In de ochtend organiseerde Reade haar jaarlijkse symposium. Ditmaal ter gelegenheid van de inauguratie van Peter Heuts. Het thema was 'Co-creatie binnen de revalidatie?'.