Neem contact op (020) 607 16 07
Inloggen

Zij lopen hier stage

'Ik help de revalidant zijn kwaliteit van leven verbeteren'
 

JairArtsen, verpleegkundigen, veel familieleden van Jair Karthaus werken in de zorg. Toen hij, al op vroege leeftijd, klaar was met zijn middelbare school heeft hij dan ook niet lang getwijfeld. Nu zit hij in zijn tweede jaar MBO-Verpleegkunde bij ROC TOP, in een klas vol meisjes. Met een lach die niet van zijn gezicht verdwijnt, vertelt hij over zijn opleiding en stages.

Als kind was Jair er al als eerste bij wanneer iemand op kamp viel. De technische handelingen spraken hem aan: de wond schoonmaken en verbinden. “Toen was ik al geïnteresseerd in dat soort dingen. Wat ik wil doen is genezen, ideaal lijkt mij dan ook op de spoedeisende hulp te werken. In het eerste jaar waren de theorie en stages mooi op elkaar afgestemd. Toen liep ik stage in een verpleeg- en verzorgingstehuis.”  Daar hielp Jair vooral bij de algemene dagelijkse  levensverrichtingen (ADL) zoals het aan- en uitkleden, uit bed komen of eten, en het verzorgen van de bewoners. “Tijdens deze stage kwam ik voor het eerst dicht bij de dood. Dat was in het begin wel even wennen. Gelukkig had ik leuke en professionele collega’s, die me hielpen de knop om te draaien.”

Nu hij in zijn tweede jaar zit, loopt Jair stage bij Reade, centrum voor revalidatie en reumatologie in Amsterdam. Drie dagen gaat hij naar zijn stageplaats, de andere twee dagen gaat hij naar school. “Nu ben ik minder bezig met het ondersteunen van ADL. Als tweedejaars student mag ik medicatie toedienen, daar ben ik nu vooral mee bezig. Daarnaast ondersteun en begeleid ik de revalidanten. Wat me hier aanspreekt, is dat er in teams met verschillende disciplines  gewerkt wordt die nauw met elkaar samenwerken. Zo heeft de verpleging regelmatig contact met bijvoorbeeld de fysiotherapeuten. Tijdens klinische lessen krijgen we ook kennis overgedragen van de andere disciplines.” Verder vindt Jair het fijn om de stijgende lijn in een revalidatieproces te zien. In een verpleegplan stel je per revalidant doelen: dingen die de revalidant na een bepaalde tijd opnieuw moet kunnen. Daarna ga je nadenken over acties om die doelen te behalen. “Volgende week wordt er een revalidant ontslagen, die bijna niets kon toen hij hier opgenomen werd. Nu wandelt hij naar buiten. Je bent constant bezig met verbetering. Dat is leuk!”

Het enige waar Jair tijdens zijn stage niet snel aan toe komt is het werk dat hij voor zijn school moet doen. “Dat ligt vooral aan mezelf. Als ik op mijn stageplaats ben wil ik gewoon liever ervaring opdoen dan aan opdrachten werken.”

Een kijkje nemen op de werkvloer
Als je denkt dat werken in de zorg iets voor jou is, dan raadt Jair je aan om naar de infodag van een school te gaan. Je kunt ook vragen of je ergens mee mag kijken. “Zo krijg je op voorhand een idee wat je zal gaan doen. Daarnaast heb ik ook op youtube naar filmpjes gezocht die me meer informatie gaven. De studie die ik gekozen heb doe ik met veel plezier. Fijn is ook om te zien dat we op het einde van de reis alleen overblijven met gemotiveerde studenten.” Voor Jair is verpleegkundige zijn een afwisselende en met momenten spannende topbaan als je wil gaan voor een baan waarin je werkt met mensen. Ook zijn vrienden vinden het leuk dat hij, als jongen, voor een baan als verpleegkundige kiest. Of er ook nadelen zijn? “De eerste keer vroeg opstaan. Gelukkig went dat ook!”

Eigenschappen
Een van de belangrijkste eigenschappen die je als verpleegkundige moet hebben is volgens Jair flexibiliteit. “Ik wist meteen dat ik geen baan van 9 tot 5 wilde.” Daarnaast is geen dag hetzelfde. Het ene moment ben je rustig met je taken bezig, het andere moment moet je alles laten vallen omdat er een crash is en moet je je daarop focussen.”

De toekomst
Jair was verrast hoeveel kanten hij nog op kan als hij straks een diploma heeft. Zo is hij er achter gekomen dat hij bijvoorbeeld ook leerkracht kan worden. Maar eerst heeft hij andere plannen voor na zijn afstuderen: “Graag zou ik, net zoals mijn nichtje, een jaar in een ander land gaan werken als verpleegkundige. Daarbij denk ik aan Bonaire of Aruba. Maar ook tegen een land in Afrika of Azië zou ik geen nee zeggen!”

Hoe word je revalidatieverpleegkundige?
Net als Jair kun je tijdens de opleiding MBO verpleegkunde stage lopen bij een revalidatieziekenhuis of -centrum waar je patiënten bijstaat met een handicap en/of chronische ziekte. Een andere mogelijkheid is dat je als student HBOV ( hbo verpleegkunde ) je loopbaan als revalidatieverpleegkundige kunt voortzetten.  Het verschil tussen beide opleidingen is dat de student bij de HBO variant dieper op de stof in gaat dan bij de MBO opleiding. Daardoor weet de HBO verpleegkunde student ook meer van gezondheid of de ziekte van de patiënt dan de MBO verpleegkunde student. Echter, beide studenten krijgen in het uitoefenen van het vak dezelfde taken in het (revalidatie)ziekenhuis. Een HBO-V'er krijgt tijdens de opleiding een stukje management en is getraind om in de praktijk projecten/werkzaamheden te coördineren.

Sta jij stevig genoeg op je benen?
Revalidatie is een algemeen begrip. Letterlijk betekent het terug valide worden. De gevolgen van ziekte, ongeval of aangeboren aandoening zijn namelijk complex en vaak blijvend. Het doel van revalidatie is het voorkomen of verminderen van belemmeringen in het dagelijks leven. Wanneer je kiest voor werken in de revalidatie moet je zelf stevig op je benen staan.

Met wie ga je werken?
Bij specialistische revalidatie werken meerdere disciplines intensief samen mét en voor de patiënt. Een revalidatiearts staat aan het hoofd van een interdisciplinair behandelteam. Een behandelteam kan bestaan uit: activiteitentherapeut, bewegingsagoog, diëtist, ergotherapeut, fysiotherapeut, logopedist, maatschappelijk werker, muziektherapeut, orthopedagoog, psycholoog, seksuoloog en een verpleegkundige. Daarnaast is het mogelijk dat je gaat werken met de orthopedisch schoenmaker, de orthopedisch instrumentmaker (voor prothesen en spalken) of de revalidatietechnicus in te schakelen bij de behandeling.