Wetenschappelijk onderzoek om reuma te voorkomen

Binnen Reade loopt momenteel een onderzoek onder leiding van prof. dr. Dirkjan van Schaardenburg en prof. dr. Mike Nurmohamed waarin getest wordt of het mogelijk is om reumatoïde artritis (RA) te voorkómen door mensen met beginnende gewrichtsklachten te behandelen met cholesterolverlagende medicijnen. In grote bevolkingsonderzoeken werd een verband gevonden tussen het gebruik van cholesterolverlagers en het minder voorkomen van RA. Het vermoeden bestaat dat dit komt door het ontstekingsremmende effect van cholesterolverlagers, maar of dit klopt wordt met deze studie onderzocht.

In de STAPRA studie (STAtins to Prevent Rheumatoid Arthritis) vragen wij om mensen met een verhoogd risico op reuma, voor de periode van 3 jaar, een cholesterolverlager (atorvastatine) of placebo in te nemen, zodat wij kunnen onderzoeken of de diagnose reuma uitgesteld of zelfs voorkomen kan worden. Hiervoor zijn wij op zoek naar mensen met verhoogde reuma-antistoffen in het bloed (reumafactor en/of anti-CCP) die (nog) geen diagnose RA hebben gekregen, maar dus wel een verhoogd risico hebben om RA te ontwikkelen.

Meedoen?

  1. Weet u dat u reuma-antistoffen in uw bloed heeft (reumafactor en/of anti-CCP)?
  2. Heeft u (nog) geen diagnose reumatoïde artritis gekregen?
  3. En gebruikt u geen cholesterolverlager?

Dan kunt u meer informatie opvragen over dit onderzoek bij arts-onderzoeker Laurette van Boheemen via statinestudie@reade.nl.